Традиційно з наближенням зимових свят ціни на продукти ростуть. Цей рік не став виключенням – у грудні дорожчають м’ясо, яйця, овочі. Свого піка ціни досягнуть за кілька днів до Різдва та Нового року.
Наразі в Україні відбувається здорожчання споживчих товарів через сезонне збільшення затрат на виробництво та зберігання, високі ціни на енергоресурси та пальне. До того ж наближаються свята, коли попит на продукти значно підвищується. Тому найближчими тижнями ціни триматимуться на високому рівні.
Керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович припустила, що з огляду на загальну тенденцію зростання цін, вартість продуктів до святкового столу також зросте із наближенням свят. Традиційно це плюс 8-12% до ціни.
“Проте після передсвяткового ажіотажу ціни зазвичай стабілізуються і повертаються на попередні показники”, – каже фахівчиня.
Курячі яйця поступово зростають в ціні. Хоча вони коштують менше ніж торік, сезонність та дорогі енергоресурси впливають на вартість.
Як зазначила Тетяна Попович, ціни на яйця можуть піднятися до 60-70 грн/десяток в холодний період, коли виробництво сезонно знижується.
Станом на 15 грудня середня ціна яєць категорії С0 складала 57,6 грн за десяток.
Всі види червоного м’яса за рік подорожчали на 17-22%, а філе курятини – на 24%. Найближчим часом очікується подальше зростання цін, каже експертка оптового сільгоспринку “Шувар”.
Дійсно, за статистикою порталу Мінфін вже спостерігається підвищення вартості. На 1 грудня свиний ошийок в середньому коштував 242,6 грн/кг, наразі ціна підвищилась до 250,34 грн/кг.
Середня ціна на куряче філе складає 152,3 грн/кг. При цьому вартість у супермаркетах різниться: від 149 грн в “Ашані” до 170 грн/кг в “Сільпо” та Novus. Тушка курятини для запікання на святковий стіл обійдеться в 85,9 грн/кг.
Овочі та фрукти також дорожчають з настанням холодів. Зокрема капуста коштує на 58% більше, морква – на 24,5%. Злетіли ціни й на картоплю майже вдвічі від минулого року (дані оптового ринку “Шувар”). Але загалом середня вартість цих овочів не є високою:
Водночас огірки, помідори, солодкий перець для нарізок та салатів обійдуться в “кругленьку” суму.
Так, середня ціна огірків становить 99,9 грн/кг, червоних томатів – 85,7 грн/кг, болгарський перець – 156,6 грн/кг. Кріп, петрушка, зелена цибуля коштуватимуть по 30-40 грн за 100 г. Ці традиційні “салатні” інгредієнти можуть подорожчати ще більше ближче до святкових днів.
Яблука зросли в ціні на 36%. Портал Мінфін наводить середню вартість сорту “Айдаред” – 19,2 грн/кг, українське яблуко – 17,15 грн/кг.
Зимові свята важко уявити без ароматних мандаринів. Ціни на цитрусові поки залишаються стабільними, але святковий ажіотаж вірогідно позначиться і на їх вартості.
Як каже експертка ринку “Шувар” Тетяна Попович, із початком сезону цитрусових було зафіксовано незначне зростання цін (в межах 10% до минулого року), проте зараз ціна на головні види цитрусових (апельсин, мандарин, грейпфрут) стабілізувалася і майже зрівнялася із торішньою.
В супермаркетах така пропозиція на мандарини:
На вартість мандаринів має вплив ситуація з блокуванням кордону. Ринкові оператори продовжують імпортувати італійські, іспанські та інші європейські товари, але з деякою затримкою та за вищими цінами через зростання витрат на логістику.
Ще один традиційний зимовий фрукт – хурма. Ціни на неї складають в середньому 97 грн/кг, що на 6% менше, ніж у 2022, зазначає аналітик УКАБ Максим Гопка.
Банани коштують 56,90 грн/кг в роздрібних мережах. Ціна на 13% менша за торішню.
За словами експерта, поставки цих видів фруктів йдуть стабільно й пропозиція в цьому році була більш ранньою, адже свята змістились в датах.
Сирна тарілка до святкового столу обійдеться від 120-140 грн (300 г сиру типу “Голландський”).
М’ясна нарізка коштуватиме від 235 грн. До прикладу, це може бути по 200 грамів копченої ковбаси “Салямі” (135,4 грн) та буженини (99,2 грн).
Середня ціна на банку червоної ікри в супермаркетах складає 280 грн. Є акційні пропозиції до 200 грн за 80 г ікри.
Оселедець до святкового столу обійдеться у 100 грн за 500 грамів філе, а солона червона риба коштуватиме в середньому 245 грн за 200 грамів.
В національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” порахували вартість традиційного українського салату “Олів’є” на Новий рік 2024:
За розрахунками фахівців центру, салат “Олів’є” обійдеться у 285,46 грн (3 кг продуктів традиційної рецептури). Його вартість виросла на 1,3 % проти цін минулого року перед святами.
У Європі стартують різдвяні ярмарки — казкові локації, які щороку приваблюють мільйони туристів. Глінтвейн, ароматний…
Деякі українські монети можна продати за десятки тисяч гривень через їхні колекційні особливості. Наприклад, майже…
Коли комусь подобаються мистецькі вироби, а комусь ні – це цілком нормально. Однак якщо більшість…
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою скандальну керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу.…
Міністр оборон ФРН Борис Пісторіус вирішив не висувати свою кандидатуру на посаду федерального канцлера на…
Видалити собі здорові зуби заради краси – звучить як сценарій фільму жахів? А ось давні…