ТЦК використовує “Резерв+” для затримання військовозобов’язаних: адвокат розкрив нову схему

Адвокат Роман Симутін попередив про нову схему, яку використовують територіальні центри комплектування (ТЦК) через додаток “Резерв+” для затримання українців. Він назвав це “найбільшою аферою”, яку він коли-небудь бачив, і пояснив, як саме працює цей механізм.

Як працює схема?

Симутін розповів, що один із його клієнтів оновив свої дані у додатку “Резерв+” у червні та отримав підтвердження успішного оновлення. Однак на початку жовтня він отримав повідомлення про порушення правил військового обліку та запрошення звернутися до ТЦК. Жодних конкретних деталей щодо порушення надано не було.

Це не поодинокий випадок. Інші чоловіки, які також уточнювали свої дані в додатку, отримали подібні повідомлення, хоча не мали жодних змін у своїх військово-облікових документах. Більше того, такі повідомлення не раз отримували навіть ті, хто не мав жодного бронювання чи інших підстав для змін.

ТЦК має доступ до всіх ваших даних

За словами Симутіна, ТЦК має повний доступ до державних реєстрів, включаючи податковий і демографічний, тому вони вже володіють всією необхідною інформацією про військовозобов’язаних. Таким чином, уточнення даних через “Резерв+” є необов’язковим, оскільки держава вже має доступ до актуальної інформації.

Адвокат вважає, що справжня мета програми “Резерв+” — це не оновлення інформації, а можливість отримати номер телефону та електронну адресу військовозобов’язаного, щоб надсилати повідомлення і викликати їх до ТЦК. Хоча закон не дозволяє відправляти повістки через цей додаток, повідомлення про порушення надходять і, як наслідок, люди зобов’язані з’явитися до ТЦК.

Що робити, якщо отримали повідомлення?

У разі отримання повідомлення про порушення через “Резерв+”, військовозобов’язаним надається два варіанти дій:

  1. Прийти до ТЦК: Якщо особа з’являється у ТЦК, вона може зіткнутися з тим, що її відправлять на військово-лікарську комісію (ВЛК), де, скоріше за все, визнають придатною до служби.
  2. Ігнорувати виклик: У разі ухилення від відвідування ТЦК існує ризик, що особу затримають у громадському місці або на блокпості. Якщо виявлять розбіжності між даними у Єдиному державному реєстрі та військово-обліковими документами, військовозобов’язаного можуть примусово доставити до ТЦК.

Формальна підстава для затримання

Згідно з постановою Кабміну № 560 від 16 травня 2024 року, оновлення даних у реєстрі може стати формальною підставою для затримання. Навіть якщо в додатку не вказано, які саме порушення були виявлені, це не заважає працівникам ТЦК або поліції використовувати ці дані як привід для затримання та доставки до центру.

Особливо “креативні” співробітники ТЦК можуть скористатися ситуацією для складання протоколу за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що може обернутися штрафом від 17 000 до 25 500 гривень за порушення правил військового обліку.

Таким чином, навіть якщо ви чесно оновили свої дані, це не гарантує відсутності неприємностей.

Романчук Микола

Recent Posts

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

10 хв. ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

11 хв. ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

17 хв. ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

19 хв. ago

Трамп завищував ціни у своєму готелі: Секретна служба платила у три рази більше

Новий скандал навколо Дональда Трампа: його готель у Вашингтоні, під час президентства, нібито завищував ціни…

25 хв. ago

На ВЛК з адвокатом: військовозобов’язані цілої області “застопорили” конвеєр ТЦК

У Волинській області проходження військово-лікарських комісій перетворилося на справжню юридичну битву. Військовозобов'язані приходять на ВЛК…

42 хв. ago