Тарифи європейські, а пенсії менші ніж $100 на місяць: як українці виживають на такі мізерні виплати

На початок жовтня 2024 року в Україні проживає близько 10,34 мільйона пенсіонерів. Із них 43% отримують менше 100 доларів на місяць — це лише 2 760 гривень, або близько 66 доларів. Такими даними ділиться аналітична платформа “Опендатабот”.

Середня пенсія в жовтні досягла 5 851 гривні, що дорівнює приблизно 141 долару. Лише 12,7% українських пенсіонерів, а це близько 1,3 мільйона осіб, можуть розраховувати на виплати, що перевищують 10 тисяч гривень. У середньому ця невелика група отримує 15 354 гривні, або близько 370 доларів.

Контраст між регіонами

Найвищі пенсії в країні традиційно отримують у столиці — близько 7,9 тисяч гривень. У топі також Рівненська та Донецька області. А от найменше щомісячне забезпечення фіксують у Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях, де пенсіонери продовжують боротися за виживання на мізерних виплатах.

Індексації: незначна допомога чи фікція?

Деякі українські пенсіонери отримали підвищені виплати з 1 липня 2024 року. Кабінет міністрів вирішив індексувати пенсії ще 1 березня, піднявши їх на скромні 8%. Крім того, з 1 квітня було автоматично переглянуто пенсії для 654 тисяч працюючих пенсіонерів. Для них перерахунок врахував додатковий страховий стаж, і вони отримали оновлені виплати.

Проте, навіть після цих “покращень”, ситуація для багатьох залишається незмінною. Пенсійний фонд повідомляє, що кількість пенсіонерів, які отримують менше 3 тисяч гривень, знизилася до 26,84%. Тим часом, частка тих, чия пенсія перевищує 10 тисяч гривень, збільшилася до 12,06%. Але що це означає для решти пенсіонерів, які залишаються далеко за межею бідності?

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

3 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

3 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

3 години ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

3 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

4 години ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

4 години ago