Тарифи європейські, а пенсії менші ніж $100 на місяць: як українці виживають на такі мізерні виплати

На початок жовтня 2024 року в Україні проживає близько 10,34 мільйона пенсіонерів. Із них 43% отримують менше 100 доларів на місяць — це лише 2 760 гривень, або близько 66 доларів. Такими даними ділиться аналітична платформа “Опендатабот”.

Середня пенсія в жовтні досягла 5 851 гривні, що дорівнює приблизно 141 долару. Лише 12,7% українських пенсіонерів, а це близько 1,3 мільйона осіб, можуть розраховувати на виплати, що перевищують 10 тисяч гривень. У середньому ця невелика група отримує 15 354 гривні, або близько 370 доларів.

Контраст між регіонами

Найвищі пенсії в країні традиційно отримують у столиці — близько 7,9 тисяч гривень. У топі також Рівненська та Донецька області. А от найменше щомісячне забезпечення фіксують у Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях, де пенсіонери продовжують боротися за виживання на мізерних виплатах.

Індексації: незначна допомога чи фікція?

Деякі українські пенсіонери отримали підвищені виплати з 1 липня 2024 року. Кабінет міністрів вирішив індексувати пенсії ще 1 березня, піднявши їх на скромні 8%. Крім того, з 1 квітня було автоматично переглянуто пенсії для 654 тисяч працюючих пенсіонерів. Для них перерахунок врахував додатковий страховий стаж, і вони отримали оновлені виплати.

Проте, навіть після цих “покращень”, ситуація для багатьох залишається незмінною. Пенсійний фонд повідомляє, що кількість пенсіонерів, які отримують менше 3 тисяч гривень, знизилася до 26,84%. Тим часом, частка тих, чия пенсія перевищує 10 тисяч гривень, збільшилася до 12,06%. Але що це означає для решти пенсіонерів, які залишаються далеко за межею бідності?

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація українців, авто і навіть землі: у людей заберуть дачі та огороди для військових потреб

Уряд України виступив з ініціативою, яка може докорінно змінити правила користування приватною землею під час…

27 секунд ago

МВФ виділив Україні транш обсягом понад $1 мільярд

Рада МВФ завершила п'ятий огляд програми розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволило виділити приблизно 1,1…

15 хв. ago

З 2025 року пенсії можуть “згоріти”: як цього уникнути

З 2025 року пенсіонерів в Україні чекають серйозні зміни щодо виплати пенсій. Про це розповів…

18 хв. ago

Демократи мобілізують Обаму для підтримки Гарріс: все або нічого

Наступного тижня віцепрезидентка США Камала Гарріс вперше з'явиться на одній сцені з колишнім президентом Бараком…

39 хв. ago

Хвороби тепер не врятують: нові правила мобілізації з листопада

З 1 листопада в Україні змінюються умови мобілізації, і деякі військовозобов'язані, які раніше мали відстрочку,…

46 хв. ago

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

1 годину ago