Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли ми переводимо годинники на зимовий час. Після цього Україна остаточно відмовляється від сезонного переведення стрілок — ні більше ніяких маніпуляцій з годинниками кожної весни та осені. Верховна Рада проголосувала за це ще у червні 2024 року, і тепер країна залишиться в часовому поясі GMT +2 назавжди.

Коли переводимо годинники і що це означає?

Як і щороку, ми перейдемо на зимовий час в останню неділю жовтня. Тож цього разу, 27 жовтня о 04:00 ранку стрілки годинників доведеться перевести на одну годину назад. Це означає, що у вас буде одна додаткова година сну. Звісно, сучасні пристрої — смартфони, ноутбуки, “розумні” годинники — усе зроблять за вас автоматично, але тим, хто користується механічними годинниками, доведеться це робити вручну. І, як завжди, будьте уважні: графік поїздів і транспортних засобів змінюється відповідно до нового часу.

Останній перехід: наслідки для країни

Цікаво, що це рішення не залишило українців байдужими: думки розділилися. Дехто вважає, що зупинка на «зимовому» часі не зовсім доцільна. Особливо це вплине на східні області, де влітку сонце вставатиме вже о 3:00 ранку, а заходити буде о 21:00. На заході країни ситуація буде інша — взимку темнітиме дуже рано, що викликає занепокоєння у місцевих жителів.

Економісти також мають питання до цього рішення. Залишення на зимовому часі означає, що підприємства починатимуть і завершуватимуть роботу пізніше, а отже, працівники повертатимуться додому в темряві. Експерти попереджають, що це може вплинути на загальну продуктивність, адже доведеться адаптувати графіки й режим роботи, щоб уникнути таких проблем.

Медики попереджають: як підготуватися до останнього переходу

Медики вітають скасування переведення часу, адже це має позитивно вплинути на здоров’я людей. Перехід на зимовий час завжди був стресовим для організму, спричиняючи порушення сну, підвищення тиску, депресії, а подекуди навіть серцеві напади. Тож, хоча скасування цього переходу має свої плюси, фахівці все одно радять підготуватися до останнього зміни стрілок.

Лікарі рекомендують почати адаптацію заздалегідь: кілька днів до 27 жовтня варто лягати спати трохи раніше, ніж зазвичай. Також радять уникати алкоголю і куріння, більше гуляти на свіжому повітрі, пити трав’яний чай і спробувати медитацію для зменшення рівня стресу. Останній перехід на зимовий час може бути легшим, якщо підготуватися до нього заздалегідь.

Романчук Микола

Recent Posts

Мобілізація українців, авто і навіть землі: у людей заберуть дачі та огороди для військових потреб

Уряд України виступив з ініціативою, яка може докорінно змінити правила користування приватною землею під час…

7 хв. ago

МВФ виділив Україні транш обсягом понад $1 мільярд

Рада МВФ завершила п'ятий огляд програми розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволило виділити приблизно 1,1…

21 хв. ago

З 2025 року пенсії можуть “згоріти”: як цього уникнути

З 2025 року пенсіонерів в Україні чекають серйозні зміни щодо виплати пенсій. Про це розповів…

25 хв. ago

Демократи мобілізують Обаму для підтримки Гарріс: все або нічого

Наступного тижня віцепрезидентка США Камала Гарріс вперше з'явиться на одній сцені з колишнім президентом Бараком…

45 хв. ago

Хвороби тепер не врятують: нові правила мобілізації з листопада

З 1 листопада в Україні змінюються умови мобілізації, і деякі військовозобов'язані, які раніше мали відстрочку,…

53 хв. ago

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

1 годину ago