Медичну голку знайшли в курятині для ЗСУ: скандал з постачальником

У замороженій курятині, закупленій Міністерством оборони України для військових, виявили медичну голку. Про це стало відомо 18 жовтня, коли громадський діяч Геннадій Кривошея опублікував інформацію у своєму Facebook. Відповідну партію м’яса вже повертають виробнику.

Військові, які отримали цю партію, були шоковані, знайшовши всередині замороженого продукту медичну голку. У відповідь на інцидент Кривошея публічно звернувся до Державного оператора тилу (ДОТ) з вимогою ретельно розібратися у ситуації та переглянути контракт з постачальником.

Допис Геннадія Кривошеї. Соціальна мережа Facebook

Реакція ДОТ: пояснення та санкції

ДОТ прокоментував ситуацію, зазначивши, що випадок став можливим через відсутність чітких норм щодо допустимого рівня води в м’ясі, яке закуповується. У своїх коментарях агенція заявила: “Ця ситуація виникла через те, що в описах до закупівельних товарів не передбачено норму щодо допустимого рівня води в продукції. Ми вже ініціювали внесення таких змін і передали наші пропозиції до ГУР СМЗ.”

Крім того, ДОТ оголосив про розслідування стосовно компанії-постачальника Трейд Граніт Інвест. Партію курятини, що вже надійшла у військові частини, було терміново відкликано, а постачальнику накладено штраф у розмірі 20% від вартості партії, яку повернули.

“На Трейд Граніт Інвест було накладено санкції у зв’язку з використанням анульованого протоколу якості. У разі поставок неякісної продукції постачальник зобов’язаний замінити товар протягом 48 годин, а також сплатити штраф у розмірі 20% від вартості відізваної партії,” — додали в агенції.

ДОТ: нова структура та її виклики

Державний оператор тилу (ДОТ), що відповідає за забезпечення продуктами харчування ЗСУ, розпочав роботу у грудні 2023 року після серії корупційних скандалів, найгучніший з яких стосувався закупівлі яєць по 17 грн. Керівник агенції Арсен Жумаділов наголосив, що структуру створено відповідно до стандартів НАТО. За перші місяці роботи агентство уклало майже 90 контрактів на суму 11 мільярдів гривень, зекономивши при цьому 4,6 мільярда.

За перші півроку 2024 року ДОТ уклав 391 договір на загальну суму понад 47 мільярдів гривень, що дозволило значно розширити конкуренцію на ринку та залучити нових постачальників. Наразі забезпеченням ЗСУ займаються 165 компаній.

Романчук Микола

Recent Posts

МВФ виділив Україні транш обсягом понад $1 мільярд

Рада МВФ завершила п'ятий огляд програми розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволило виділити приблизно 1,1…

14 хв. ago

З 2025 року пенсії можуть “згоріти”: як цього уникнути

З 2025 року пенсіонерів в Україні чекають серйозні зміни щодо виплати пенсій. Про це розповів…

17 хв. ago

Демократи мобілізують Обаму для підтримки Гарріс: все або нічого

Наступного тижня віцепрезидентка США Камала Гарріс вперше з'явиться на одній сцені з колишнім президентом Бараком…

38 хв. ago

Хвороби тепер не врятують: нові правила мобілізації з листопада

З 1 листопада в Україні змінюються умови мобілізації, і деякі військовозобов'язані, які раніше мали відстрочку,…

45 хв. ago

Майже всю Україну скують морози: чи буде ще тепло

На 19 жовтня синоптики прогнозують похолодання, яке торкнеться майже всієї України. Укргідрометцентр попереджає про заморозки…

1 годину ago

Тепер картку не поповнити: за будь-яке надходження здеруть податок

Схоже, що прості фінансові операції для українців стають усе складнішими. Після серії обмежень на перекази…

1 годину ago