Хвороби тепер не врятують: нові правила мобілізації з листопада

З 1 листопада в Україні змінюються умови мобілізації, і деякі військовозобов’язані, які раніше мали відстрочку, можуть втратити цей привілей. Особливо це стосується чоловіків старших за 50 років.

Ця вікова група, як правило, не є першочерговою для залучення в бойові частини через фізичні обмеження та вік. Проте, є винятки: якщо у цих чоловіків є дефіцитні військові спеціальності або їх можна використовувати у тилових підрозділах, наприклад, для ремонту техніки, вони можуть отримати повістку.

Про зміни у мобілізаційній кампанії розповів депутат Федір Веніславський. За його словами, мобілізація чоловіків віком від 50 до 60 років проводиться рідко і торкається лише вузького кола фахівців.

Медичні показники: кого все ж можуть призвати

Наказ №490 від 18 серпня 2023 року містить оновлений список хвороб, які звільняють від мобілізації. Серед них — активний туберкульоз, важкі форми гепатитів, ВІЛ у IV стадії, серйозні онкологічні захворювання, психічні розлади, епілепсія, глаукома та серцеві хвороби.

Але не все так просто: деякі захворювання, які раніше вважалися достатньою підставою для відстрочки, тепер не є перешкодою для мобілізації. Серед них вилікуваний туберкульоз, безсимптомний ВІЛ, легкі форми психічних розладів і незначні порушення роботи ендокринної системи.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

5 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

5 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

5 години ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

5 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

6 години ago

Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під…

6 години ago