Восени гаманці українців стануть легшими: на які продукти зросте ціна

В Україні можуть суттєво зрости ціни на товари через підвищення витрат бізнесу на електроенергію, акцизи та нестачу робочих рук в аграрному секторі. За оцінками Національного банку, інфляція може досягти 8,5% до кінця року.

З 1 вересня планується поетапне підвищення акцизів на пальне, що створює додаткове навантаження для аграріїв. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, Денис Марчук, каже, що це не лише ускладнить роботу фермерів, але й призведе до зростання цін на основні продукти харчування.

Денис Марчук

Вартість акцизів на пальне зросте з 139,5 до 330 євро за 1000 літрів до 2028 року, що негативно вплине на витрати бізнесу. Дефіцит робочої сили додає проблем, зокрема у зборі врожаю, оскільки багато водіїв техніки мобілізовані.

За рік, з липня 2023 по липень 2024, споживчі ціни в цілому зросли на 5,4%. Зокрема, ціна на хліб підвищилася на 10,1%, макаронні вироби — на 1,8%, риба — на 5,9%, а молоко — на 8,3%.

Найбільше подорожчання спостерігалося на вершкове масло, ціна якого зросла на 16,1%, а також на хліб (+10,1%). Водночас деякі продукти, такі як яйця (-25,6%), цукор (-1,9%), олія (-7,6%) і м’ясо (-0,7%), стали дешевшими.

Ціни на хліб, скріншот: YouTube

Науковці прогнозують, що в найближчі місяці спостерігатимемо зниження цін на овочі, проте ситуація з хлібом та тваринницькою продукцією залишатиметься складною через високі ціни на сировину.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago