Суди стали “масово” відправляти до в’язниці чоловіків, які ухилилися від мобілізації

Замість іспитових термінів суди почали в більшості випадків давати тюремні терміни чоловікам, які ухилилися від військової служби.

Про це розповів адвокат Юрій Демченко, який проаналізував останні сто вироків в Судовому реєстрі по статті 336 – (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації в особливий період).

Як пояснив адвокат, людина, яка пройшла ВЛК і була визнана придатною до військової служби та немає права на відстрочку, але з тих чи інших причин вирішила ухилитися від призову, підпадає під ст.336 Кримінально кодексу України.

Аналізуючи судові рішення по статті 336 ККУ за 2022 – 2023 рік, то переважна більшість вироків були з умовними термінами для чоловіків, які вирішили ухилитися від військової служби. Але за останні місяці ситуація кардинально змінилася. Проаналізувавши понад 100 вироків я виявив, що в абсолютній більшості цих вироків суди дають реальні терміни позбавлення волі без заміни на іспитовий строк – розповів адвокат

Також він продовжив –Це дуже погана тенденція. Я можу припустити, що тут не обійшлося без нашої чарівної влади, яка можливо підказала або навіть наголосила, що всі хто ухиляється від призову на військову службу їх потрібно реально відправляти до в’язниці

Юрій Демченко також в приклад привів останні вироки, які були винесено по статті 336 і там всюди йдуть реальні терміни позбавлення волі.

1 серпня Дрогобицький суд виніс вирок у 3 роки позбавлення волі для особи, яка являючись військовозобов’язаним, визнаним придатним за станом здоров’я для проходження військової служби після проходження ВЛК. Громадянин підлягаючи призову на військову службу в встановленому закону порядку, повідомлений про дату та час прибуття для відправки до військової частини, водночас відмовившися від отримання бойової повістки безпосередньо під підпис, діючи в супереч вимогам статті 65. Тому з метою ухилення від військової служби під час мобілізації без поважних причин умисно не прибув 5 травня до призивного пункту за вказаною адресою, за що і отримав 3 роки позбавлення волі.

3 серпня Канівський суд виніс аналогічний вирок чоловіку за статтею 336. Чоловік також пройшов ВЛК і був визнаний придатним та отримав військове звання солдат. Але призовник не прибув у вказану дату для відправки до військової частини.

Адвокат наголосив, що судити людину по ст. 336 можуть тільки в тому випадку, якщо особа пройшла ВЛК і була визнаною придатною до військової служби і під час мобілізації не мала права на відстрочку.

Ольга Степанова

Recent Posts

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

56 секунд ago

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

30 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

33 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

54 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

59 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

1 годину ago