В Україні почали перевіряти продуктові магазини: за що їх штрафують

В Україні почастішали випадки недотримання умов зберігання продуктів чи продажу протермінованих. За словами голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, офіційне звернення споживача є підставою для позапланової перевірки магазину. Про це він повідомив у коментарі “РБК-Україна”.

Він наголосив, що по всій Україні за 15 днів надійшло 35 скарг щодо недотримання умов зберігання та протермінованих продуктів. Зокрема, найбільше в Києві — 11. Через звернення споживачів Держпродспоживслужба миттєво починає перевірки.

“Якщо є порушення щодо гігієнічних вимог, то штраф від 6 до 10 мінімальних заробітних плат, продаж непридатних харчових продуктів – від 17 до 25 мінімальних заробітних плат, протерміновані швидкопсувні харчові продукти — від 8 до 12 мінімальних заробітних плат”, — сказав Сергій Ткачук.

Він зауважив, що якщо під час перевірку виявляють зіпсовані продукти, то їх вилучають та утилізують. Також посилено моніторинг стихійних ринків на Дніпропетровщині, Івано-Франківщині, Київщині, Кіровоградщині, Львівщині, Миколаївщині, Полтавщині, Сумщині, Тернопільщині, Херсонщині. Це важлива робота для запобігання харчових отруєнь.

Так, у Дніпрі в результаті моніторингу було вилучено й утилізовано майже 200 кілограмів риби, 2,7 кілограма раків і 20 кілограмів ковбасної продукції.

“Не було документального підтвердження походження цієї продукції, ніхто не здійснював лабораторне дослідження, що ця продукція безпечна, а також, що надзвичайно важливо, — не дотримувались умови зберігання”, — додав Ткачук.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

6 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

19 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

34 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

34 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

46 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

58 хв. ago