Українці активно просять міжнародний захист у Польщі: оновлені дані

Українці активно просять міжнародний захист у Польщі.

Про це йдеться в інформації Департаменту у справах іноземців.

Так, з початку повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року мільйони українців були змушені залишити свої будинки у пошуках безпеки. Польща стала одним із основних напрямків для біженців. Спочатку багато українців розглядали своє перебування в країні як тимчасове, сподіваючись на швидке повернення додому, однак у міру затягування конфлікту все більше людей починає замислюватися про довгострокове перебування за кордоном.

Зокрема, за перші півроку 2024 року іноземці в Польщі подали 7,7 тисячі заяв з проханням про міжнародний захист. Найбільшу групу заявників становили громадяни України.

За цей час кількість поданих заяв про міжнародний захист у Польщі зросла на 79% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За даними, найбільше таких заяв було подано громадянами України – 2,7 тис. Друге місце посідають білоруси –2 тис, а на третьому росіяни – 600 заяв. Далі йдуть сомалійці (400 заяв), а сирійці (300 заяв). Найчастіше про міжнародний захист просять осіб віком 18-34 років. При цьому більшість із них – чоловіки (5,1 тис. чоловік проти 2,6 тис. жінок).Отже, іноземцю надається міжнародний захист у Польщі (у формі статусу біженця або додаткового захисту), якщо йому чи їй загрожує переслідування чи реальний ризик втрати життя чи здоров’я у країні походження.

Крім того, у першому кварталі 2024 року Департамент у справах іноземців виніс 3 тис. позитивних рішень щодо надання міжнародного захисту у Польщі. Найбільше таких отримали громадяни Білорусі (1,4 тис. осіб) та України (1,3 тис. осіб). Міжнародний захист також дали 100 росіянам.

Щодо відмов, то їх за перші 4 місяці поточного року отримали 760 іноземців. Найбільшу групу становили громадяни Росії 320 осіб, Білорусії 50 осіб та Індії 45 осіб. Ще щодо майже 1 тисячі осіб провадження за поданими ними заявами було припинено. В основному це стосувалося громадян Росії 200 осіб, Сирії – 100 осіб, Афганістану – 80 осіб. Виробництво найчастіше припиняється, коли іноземець залишає Польщу до ухвалення рішення.

Зауважте, що встановлений законом термін розгляду заяви про міжнародний захист зазвичай становить 6 місяців. Під час розгляду заяв іноземці можуть користуватися соціальною допомогою (включно з проживанням, харчуванням, медичним обслуговуванням), яку надає Департамент у справах іноземців, та навчальними курсами (включаючи вивчення польської мови). При цьому заявники мають вибір: залишатися в осередках для біженців або жити самостійно поза такими осередками.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Найкращі сімейні кросовери з пробігом вартістю до $25 000

Придбання кросовера з пробігом — це чудова можливість отримати практичний і надійний автомобіль за привабливою…

4 хв. ago

Як стилізувати светр: 5 нестандартних образів для осені

Осінь — пора, коли стильні багатошарові луки стають основою гардеробу. Це час, коли можна поєднувати…

18 хв. ago

Майже 25% українських біженців не бачать себе в Україні після війни: опитування

Українські біженці у Європі роблять складний вибір: повертатися додому чи залишатися на новому місці. Опитування,…

29 хв. ago

Десятки квартир і дорогі авто: стало відомо про розкішне життя лікарів Вінницької МСЕК

Корупційні скандали у медико-соціальній експертизі не обмежуються лише Хмельниччиною. Журналісти видання OBOZ.UA виявили значні статки…

36 хв. ago

НАТО порівняли з феміністками, які не знають, що робити далі

НАТО, яке колись було символом сили та єдності, сьогодні більше схоже на організацію, що заблукала…

44 хв. ago

Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли…

1 годину ago