Проблеми при оновленні в “Резерв+”: що робити, якщо застосунок направляє у ТЦК

Громадянам, які скористались застосунком “Резерв+”, потрібно звернути увагу на повідомлення, які з’являються після оновлення даних в умовах посилення мобілізації в Україні. Якщо даних не вистачає або вони не відповідають іншим документам, то терцентри комплектування (ТЦК) про це потрібно повідомити. Про те, у яких випадках обов’язковий візит у ТЦК, адвокатка Анастасія Кондрась розповіли ТСН.

Оновлення даних ТЦК при мобілізації в Україні

Кондрась описала кілька ситуацій, які можуть виникнути під час оновлення даних через “Резерв+” в умовах мобілізації в Україні. Підсумок усіх рекомендацій — якщо застосунок показує якусь невідповідність або радить відвідати ТЦК, то на це обов’язково потрібно реагувати.

“Якщо Резерв+ або ЦНАП просить людину з’явитися до ТЦК, то дійсно, щоб завершити цю всю процедуру потрібно звернутися до військкомату”, — заявила вона.

В одних випадках при посиленні мобілізації в Україні доведеться самостійно іти у терцентри комплектування, у деяких — достатньо буде написати листа або просто чекати повістки.

Випадок 1: громадянин оновив дані, але “Резерв+” показує, що він не перебуває на обліку і є повідомлення “Неповна інформація. Зверніться до ТЦК”. У такій ситуації слід іти у терцентр комплектування, сказала адвокатка, нагадуючи про обставини мобілізації в Україні.

Випадок 2: громадянин виключений з обліку. Йому також потрібно скористатись застосунком, наголосила адвокатка. У такому випадку можна буде побачити, чи є інформація про виключення з обліку у реєстрі “Оберіг”. Якщо є невідповідність, то потрібно інформацію актуалізувати, заявила Кондрась. При цьому не обов’язково іти у військкомат.

“Для цього потрібно написати письмовий запит на адресу ТЦК і попросити внести такі дані до відповідного реєстру, доклавши підтверджувальні документи”, — сказала адвокатка.

Випадок 3: громадянин — військовозобов’язаний зі статусом “обмежено придатний” і він оновив дані, але при мобілізації в Україні з червня з’являються проблеми. Адвокатка нагадала, що цей статус скасовано і потрібно пройти військово-лікарську комісію до лютого 2025 року. Водночас самостійно іти у військкомат не потрібно, заявила вона. Натомість потрібно зачекати, поки надійде спеціальна повістка для проходження медкомісії.

“Наголошую на тому, що людина не повинна сама прийти до ТЦК і сказати: “в мене є такий обов’язок”. Таку людину повинні запросити повісткою”, — чути на відео.

Крім того, адвокатка відповіла на питання щодо проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) в умовах мобілізації в Україні. За її словами візит у ТЦК для оновлення даних не означає автоматичної медкомісії. Щоб медкомісія пройшла, спершу військкоми мають оформити відповідну повістку. З іншого боку, законодавство не вказує, що оновлення даних і повістка на ВЛК повинні бути рознесені у часі — тобто документ все ж можуть виписати.

“Якщо людина з певних причин потрапляє до ТЦК, то ніхто не застрахований від того, що там їй не дадуть направлення на проходження військово-лікарської комісії”, — сказала адвокатка, нагадавши, що в умовах воєнного стану висновок ВЛК потрібно поновлювати раз на рік.

Ольга Степанова

Recent Posts

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

52 секунди ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

10 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

21 хв. ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

30 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

42 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

51 хв. ago