Мобілізація в Україні: чоловіки масово уникають призову за гроші, – The Washington Post

У той час, як Україна готується посилити військовий призов для захисту від російського вторгнення – після того, як цього тижня закінчився крайній термін реєстрації у військкоматах – деякі чоловіки ухиляються від призову, платячи тисячі доларів за допомогу в нелегальному виїзді з країни. Про це пише The Washington Post.

За словами українських чиновників і чоловіків, які заплатили за цю послугу, контрабандисти, які допомагають з перетином кордону, часто беруть понад 5 000 доларів.

При цьому спіймані часто стикаються саме з тим, чого вони сподівалися уникнути: військовою службою.

“Головне, що я в якийсь момент зрозумів – і це мене налякало – що я не зможу самостійно приймати рішення про те, мобілізуватися чи ні, що я не зможу вирішувати долю своєї свободи”, – сказав 37-річний Олександр, який заплатив 8 000 доларів за допомогу в перетині кордону наприкінці травня.

Автори зазначають, що високі витрати і ризики, на які готові піти деякі чоловіки, щоб уникнути призову, підкреслюють зростаючу напругу в українському суспільстві: так, через понад два роки після російського вторгнення люди рішуче підтримують армію, але мало хто з тих, хто ще не пішов воювати добровольцем, хоче зробити це зараз.

“Ще до закінчення терміну мобілізації офіційні особи заявили, що кількість нових мобілізованих солдатів збільшилася – більш ніж удвічі у травні та червні порівняно з попередніми двома місяцями. … Чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати з країни без дозволу з моменту запровадження воєнного стану в лютому 2022 року. Київ дедалі більше обмежує тих, кому дозволено легально виїжджати на короткий час і з конкретною метою. Навіть деякі народні депутати скаржилися на те, що їхні запити на відрядження були відхилені”, – нагадує ЗМІ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

4 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

6 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

8 хв. ago

Батька Доді Аль-Фаєда звинуватили у використанні королівського маєтку для сексуального насильства

Єгипетського мільярдера Мохаммеда Аль-Фаєда, який помер 2023 року в 94-річному віці, кілька жінок звинуватили у…

9 хв. ago

“Почали гавкати на людей”: зоопарк потрапив у скандал, пофарбувавши собак у панд

Китайський зоопарк Гуанюані довелось закрити після того, як люди зрозуміли, що "панди" у вольєрах —…

15 хв. ago

Уб’ють мільйони людей: вчені б’ють на сполох через зростання кількості супербактерій у світі

Згідно з глобальним аналізом учених, при збереженні нинішніх тенденцій протягом наступних 25 років стійкі до…

18 хв. ago