Гроші не спасуть: штрафи за не оновлення даних у ТЦК стануть лише початком проблем

Термін оновлення даних для всіх військовозобов’язаних, призовників та резервістів в Україні добігає кінця 16 липня. Але чи можна уникнути мобілізації, сплативши штраф? У ТЦК дали чітку відповідь.

Представники ТЦК наголосили, що правила військового обліку не скасовувались і залишаються обов’язковими для всіх чоловіків. Спроба уникнути мобілізації шляхом сплати штрафу не буде успішною.

Черги до ТЦК. Фото: Кореспондент

Ось схема, яка діятиме після закінчення терміну оновлення даних:

  • Порушників спочатку штрафують.
  • Якщо штраф не сплачується протягом 15 днів, виконавча служба стягує його примусово у подвійному розмірі, додаючи виконавчий збір.
  • Керівник ТЦК та СП звертається до поліції з проханням доставити порушника до установи. Якщо поліція не може виконати це завдання, громадянину надсилають “вимогу” прибути до ТЦК.
  • Якщо протягом 10 днів вимога не виконується, порушника через суд можуть обмежити у праві кермування транспортним засобом під час мобілізації.

Під час воєнного стану в Україні призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні постійно носити з собою військово-обліковий документ. Відсутність такого документа може призвести до вручення повістки для уточнення даних. За порушення встановлених правил передбачений штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Варто зазначити, що дані, відображені в мобільному застосунку “Резерв+” або витяг з ЦНАПу, не вважаються військово-обліковими документами. Вони лише підтверджують виконання вимог законодавства щодо оновлення даних.

Таким чином, уникнути мобілізації шляхом сплати штрафу в Україні неможливо. Військовий облік є обов’язковим для всіх чоловіків, і порушення матиме серйозні наслідки.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві погіршився стан повітря: у чому причина

У Києві вранці 20 вересня фіксують тимчасове погіршення стану повітря. Ймовірною причиною називають пожежі в…

16 хв. ago

Politico: Грузія може втратити безвізовий режим із ЄС

Європейський Союз готовий призупинити дію безвізового режиму для громадян Грузії через відступ від демократії та…

27 хв. ago

Дешевше не їздити: як зміниться вартість автогазу до кінця року

Власникам автомобілів з ГБО слід готуватися до суттєвого зростання цін на скраплений газ до кінця…

40 хв. ago

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

52 хв. ago

У YouTube з’явилася кнопка “Хайп”

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Ця опція пропонує глядачеві зайняти…

1 годину ago