“Для тих, у кого немає грошей“: у Раді запропонували новий варіант економічного бронювання

В Україні розглядають питання запровадження економічного бронювання. Багато хто вважає, що відстрочку надаватимуть лише “багатим”, а воюватимуть лише бідні. У Верховній Раді оприлюднили варіант, за якого таке право отримають і ті, у кого немає високих зарплат.

Голова комітету з питань економічного розвитку й депутат Дмитро Наталуха заявив про появу розуміння ідеї економічної мобілізації. Тепер потрібно подивитися, як технічно інтегрувати ідею та зняти напругу у суспільстві.

“Щоб це не виглядало, що бронюватися зможуть лише ті, що мають гроші. У нас інші задача. Ми хочемо задіяти максимально ефективно економічні ресурси на користь війська”, – пояснив народний обранець.

Вказано, що без прозорої системи бронювання український бізнес не буде ефективним. Він навів у приклад СТО, що не можуть сплачувати по 20 тисяч гривень за кожного співробітника, якого хочуть забронювати. Але там постійно отримують послуги військовослужбовці. І можна запровадити специфічну модель економічної мобілізації.

Працювати вона може наступним чином. Якщо є потреба забронювати чотирьох робітників, що коштує 80 тисяч гривень, можна підписати догорів з будь-якою бригадою на безкоштовні послуги з лімітом на цю суму. І таким чином забезпечити відстрочку від служби для чотирьох фахівців.

“Тобто, у тебе немає грошей, або достатнього прибутку для того, щоб забронювати своїх працівників, але у тебе є товар, робота чи послуга, на які є попит серед військових – надай в межах вартості бронювання ці товари, роботи чи послуги військовим безплатно, і за це ти отримаєш можливість забронювати стільки працівників, скільки це відповідає вартості на місяць”, – наголосив Наталуха.

Нагадаємо, що запропоновано три законопроєкти для економічного бронювання.

Перший – про збільшений військовий збір до 20 тис. грн, другий – прив’язкою до мінімальної зарплати від 36 тис. грн, а третій – гібридний.

Спікер парламенту Руслан Стефанчук днями заявив, що жоден із зареєстрованих законопроєктів не має шансів на ухвалення.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Мрія” почекає? Роботи з відновлення літака Ан-225 припинили, що сталося

Роботи з відновлення найбільшого у світі транспортного літака Ан-225 "Мрія", знищеного російськими окупантами, призупинено. Усі термінові…

3 хв. ago

На Хмельниччині вдову військового судять за катування “відьми”: що сталось

На Хмельниччині почали судити цивільне подружжя, які влітку цього року жорстоко катували 68-річну сусідку, підозрюючи…

6 хв. ago

Рекордна кількість росіян виступила за завершення війни, — росЗМІ

Рекордна кількість росіян виступила за завершення війни без досягнення цілей, які поставив глава Кремля Володимир…

15 хв. ago

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 21-22 вересня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 21-22 вересня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

19 хв. ago

Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що його пропозиція віддати Крим під мандат ООН для проведення…

22 хв. ago

У Тверській області РФ знову вибухи: детонують снаряди на складі ГРАУ в Октябрьському

У селищі Октябрьське у Тверській області РФ ударні безпілотники атакували 23-й військовий арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства…

28 хв. ago