У Раді заговорили про зменшення віку для мобілізації нижче 25 років

Зниження призовного віку з 27 до 25 років може стати не останньою межею, каже народний депутат від фракції “Голос” Роман Лозинський. Якщо повномасштабна війна триватиме і надалі, можливе зменшення віку для участі у бойових діях. Це важливо, тому що Україна продовжує боротьбу за власне існування.

Про це Лозинський повідомив в інтерв’ю “Ліга.нет”. Нардеп зазначив, що мобілізаційний вік було знижено запізно.

“Ми запізно зменшили вік для мобілізації. Це факт. Тих, хто більш ніж два роки виконує завдання на лінії фронту, треба замінити. Чи може у суспільстві мати підтримку теза про те, що потрібно зменшувати вік для мобілізації – я думаю, це питання риторичне. Якщо запитати саме про бажання, ніхто б не сказав “так, давайте”. Але якщо ми говоримо про ті умови, в яких наша країна продовжує боротьбу, якщо ми говоримо про те, що ми досі продовжуємо боротьбу за власне існування, так, нам потрібне рішення про зменшення віку для участі у бойових діях, для оборони країни, для військової служби”, – заявил Лозинський.

Він наголосив, що призовний вік можуть знизити до нижчої межі, якщо і надалі триватиме повномасштабна війна.

“І те, що зараз зменшили вік з 27 до 25 років, ми повинні реально дивитися на речі. За умови, що залишатиметься така лінія фронту, триватиме повномасштабна війна, не виключено, що це не остання зміна щодо призовного віку, віку для мобілізації”, – зазначив нардеп.

Зниження віку призову в Україні

2 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, який зменшує максимальний призовний вік з 27 до 25 років. За даними джерел “Української правди” в Генштабі ЗСУ вважають, що рішення про мобілізацію з 25 років може додати до української армії приблизно 100 тисяч молодих військовослужбовців.

Наприкінці минулого року Зеленський повідомив, що військове керівництво під час засідання Ставки верховного головнокомандувача запропонувало мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб, серед яких і чоловіки від 25 років. Він також зазначив, що ця мобілізація обійдеться Україні у 500 мільярдів гривень.

Про те, що мобілізацію чоловіків варто починати не з 25 років, а з 21 року у інтерв’ю УП зазначив військовий із позивним «Істок», колишній керівник Курсу молодого бійця бригад, який є героєм стрічки «Ми були рекрутами». Раніше американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав українську владу знизити нижній поріг мобілізації. Зокрема, він пропонував відправляти на фронт людей молодше 25 років. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Сергій Жадан закрутив роман з народною депутаткою

49-річний письменник та музикант Сергій Жадан, який нещодавно приєднався до лав ЗСУ, закрутив новий роман. Про…

39 секунд ago

Скандал з генералом Содолем спалахнув знову: “Це була повна п***а, а не операція”

Про необхідність звільнення генерал-лейтенанта Юрія Содоля військові, блогери, журналісти та навіть деякі політики кричали кілька місяців. Генерала…

2 хв. ago

Чи можна відмовитися від участі в бойових діях через стан здоров’я

Відкрита відмова від виконання наказу командира, вчинена у період воєнного стану, карається позбавленням волі на термін від…

5 хв. ago

Київ опинився в десятці найгірших для життя міст за версією The Economist

Київ вже другий рік поспіль потрапляє в десятку міст, які вважають найменш придатними для життя.…

8 хв. ago

Які автомобілі зможе зупиняти військова поліція: відповідь нардепа

Військова поліція, створення якої вже підтримали у Верховній Раді, зможе зупиняти тільки транспортні засоби, що належать…

46 хв. ago

“Слобожанська м’ясорубка”: в РФ визнали провал наступу на Харківщині

Російський пропагандист і військкор Олександр Коц визнав провал наступу російської армії на Харківщині. Крім того,…

52 хв. ago