Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку «Беркуту». Журналісти оприлюднили докази

Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав як «Беркут» розстрілював протестувальників на Майдані. Про це повідомило у своєму розслідуванні «Слідство.Інфо».

Як з’ясували журналісти, на одному з відео на розі вулиць Банкова та Інститутська, потрапив чоловік у цивільному одязі й темній шапці. Він знімав на свій телефон, як «беркутівці» стріляють у мітингувальників.

Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав як «Беркут» розстрілював протестувальників на Майдані

Офіс генпрокурора,  департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції Гідності, зазначив, що на тому відео ідентифікували співробітника Служби безпеки України.

«Зазначену особу допитано як свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано», – йдеться у відповіді на запит «Слідства.Інфо».

Водночас екскерівник Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану Сергій Горбатюк підтвердив, що на відео Ілля Вітюк.

«Так, ми встановили цю особу у 2019-му, тоді ж і викликали на допит. Це Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу «Беркут», він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, – він теж не впізнав», – каже Сергій Горбатюк.

Нагадаємо, «Слідство.Інфо» опублікувало розслідування, у якому йдеться про те, що вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну дружина голови департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка придбала дороговартісну квартиру у житловому комплексі преміум-класу на столичному Печерську. У декларації Вітюка значиться, що житло придбали за 12,8 млн грн, однак ринково ціна такої квартири складає понад 20 млн грн. Житло начебто придбали за доходи дружини, яка зареєструвала ФОП за кілька днів до повномасштабної війни, і даних про діяльність якої ніде немає.

Згодом «Слідство.Інфо» повідомило, що 1 квітня до їхнього журналіста Євгенія Шульгата підійшли співробітники ТЦК та намагалися вручити повістку. Видання заявило, що Служба безпеки України могла дати відповідну вказівку представникам військкомату через те, що журналіст викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Спецслужбовці запевнили, що проводять перевірку.

Як повідомлялося, голова Служби безпеки України Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідство.Інфо».

Ольга Степанова

Recent Posts

Кличко вирішив віддати під забудову торговельними центрами заповідну зону Голосієва

Сьогодні, 4 липня, депутати Київради продовжили дію договорів оренди трьох ділянок у Голосіївському районі. Таке…

15 секунд ago

В Раді продовжують рахувати, скільки ще зможуть силою відправити на війну немотивованих чоловіків

Військовозобов'язані громадяни, які перебувають в Україні, починають працювати "в тіні", щоб не потрапити під мобілізацію. При…

6 хв. ago

Як прожити довше. Учені назвали 4 головні секрети довголіття

Дослідження, проведене під керівництвом Університету Джонса Гопкінса за участю 6200 чоловіків і жінок упродовж восьми…

15 хв. ago

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

1 годину ago

Йшли впритул до ворога: 3 ОШБр могла просунутись вперед на кілометри

Бійці Третьої штурмової бригади ЗСУ штурмували окопи ЗС РФ на кордоні Харківської та Луганської областей. На відео…

1 годину ago

“Вже виїхав”: Залужний скоро почне виконувати обов’язки посла у Британії

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уже вирушив до Великої Британії та найближчим часом почне свою…

2 години ago