Цьогорічний Великий піст для християн та греко-католиків розпочнеться 18 березня. У цей час віряни відмовляються від м’ясної та молочної їжі, а також від розваг, веселощів та святкувань.
Вважається, що Великий піст найважливіший і найтриваліший з усіх православних постів. Щороку цей період триває 48 днів і закінчується напередодні Великодня, 4 травня. Тож уже 5 травня віряни зможуть повернутися до звичного способу життя.
Кожен із семи тижнів наповнений особливим духовним змістом.
Церква встановила Великий піст у пам’ять про поневіряння Сина Божого пустелею. 40 днів він, нібито, відмовляв собі у спокусі, не споживав м’ясні страви, не веселився і не розважався.
Перший день Великоднього посту відомий як Чистий понеділок, а весь перший тиждень називається Чистою седмицею. У минулому у цей день люди споживали гриби, соління та квашення. Другий тиждень посту названий Друга седмиця. Саме тоді дівчата в давнину починали вишивати свої майбутні весільні сукні.
Третій та четвертий тижні відомі як Хрестопоклонні. У четвер господині зазвичай пекли печиво з пісного тіста у вигляді «хрестів» з родзинками посередині. Хрест мав особливе значення для вірян, адже Ісус Христос прийняв смерть заради людства саме на хресті.
П’ятий тиждень називається Похвальною седмицею, а шостий – Вербною неділею. Субота Вербної неділі має назву Лазарева субота, коли вшановується пам’ять про Лазаря, брата Марфи і Марії, якого воскресив Ісус Христос.
Протягом Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не тільки духовно, а й фізично. Вони виділяють більше часу на молитву та духовне читання, а також відмовляються від вживання важкої їжі. На столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст важливо причаститися і сповідатися хоча б раз.
Як розповідає церква, піст пом’якшує душу для покаяння. Коли ви відмовляєте своїм пристрастям – прояснюється духовний розум. Людина починає краще бачити свої недоліки, у неї з’являється бажання очистити свою совість і покаятися перед Богом.
Крім того, правила посту в католиків і православних мають деякі відмінності. Східна церква офіційно досі зберігає монастирський устав з досить суворими обмеженнями, яких на практиці мало хто дотримується. Західна церква значно послабила вимоги щодо їжі, зробивши їх більше символічним. Водночас усе більш популярними стають поради дотримуватись Великого посту згідно з власними обставинами та порадами священників.
Хто збирається постити у Великий піст перед Великоднем, варто підготуватися завчасно. Це потрібно, щоб не було стресу для організму. Різка відмова від продуктів тваринного походження, а також відмова від жирного, смаженого, солодкого може призвести до погіршення загального стану організму, волосся, нігтів, шкіри. Ви можете відчувати слабкість, втому.
Продумайте план харчування за два тижні до посту. Пропишіть, які продукти для страв додати в своє меню, щоб не відчувати дефіциту білку, корисних жирів та мікроелементів, глюкози.
До прикладу, білок є в цільнозернових продуктах, таких як кіноа. А ще в квасолі та бобах, таких як сочевиця і нут. Також є в овочах, таких як артишоки, спаржа, броколі та шпинат і в соєвих продуктів, таких як тофу і темпе.
Овочі мають бути основою вашого раціону. Запасайтеся цими продуктами з високим вмістом клітковини та поживних речовин. Фрукти також важливі. Квасоля може допомогти вам почуватися ситим. Якщо ви вибираєте консервовану квасолю, вибирайте варіанти з низьким вмістом натрію або без нього.
Горіхи та насіння – невеликі за розміром, але багаті корисними жирами, клітковиною, вітамінами та мінералами. Кальцій можна отримувати не тільки з молочних продуктів, а й з таких продуктів, як тофу, тахіні та деякі види зелені.
Ідеально зберегти у телефоні список таких продуктів, щоб завжди був під рукою, коли заходите в магазин. Також збережіть собі рецепти пісних гарячих страв, запіканок, котлет та інших ситних страв.
Виключайте щодня один продукт або зменшуйте до мінімуму, який був звичним у вашому раціоні. Наприклад, м’ясо або солодощі. Спробуйте готувати на пару. Цей процес забезпечить плавний перехід до нового раціону без стресу для організму.
У піст важливо не переїдати. Тож подумайте про поступове зменшення порцій, щоб організм звик та не відчував постійного голоду.
Під час посту перед Великоднем важливо дотримуватися низки правил. Вони допомагають очиститися не тільки фізично, а й духовно:
Також важливо під час Великого посту робити якомога більше благих справ – допомагати тим, хто потребує допомоги, приділяти час близьким людям. Важливо стежити за своїми думками, мовою, діями. Крім того, це гарний час, щоб відмовитися від шкідливих звичок.
Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м’ясні продукти, рибу, яйця, молоко чи споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої та палити.
Дозволяється лише рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі.
На вихідні, а також у дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.
Протягом першого тижня та Страсного тижня важливо утриматися від мʼясних продуктів та страв, приготованих з них.
Щотижня в ці дні слід утриматися від споживання мʼясних продуктів та страв. У перший день посту (понеділок, 18 березня) – повне утримання від їжі.
29.04 – 4.05 | поверніться до сухоїдіння |
Варто пам’ятати, що постувати можуть лише повністю здорові особи, щоб не нашкодити собі. Також можуть утриматися від посту діти, вагітні та жінки, що годують груддю, пенсіонери, військовослужбовці, люди з хронічними хворобами, а також ті, хто зараз перебуває у важких життєвих ситуаціях та не має змоги постувати.
Після закінчення посту, попри велику кількість смачної їжі за великоднім столом, не варто налягати на яйця, м’ясо та іншу важку їжу – організму знадобиться час, щоб адаптуватися до повсякденної дієти, переїдання на Великдень стане для нього великим навантаженням.
Надмірне споживання жирної та солодкої їжі після посту може призвести до загострення хронічних захворювань і порушень роботи шлунково-кишкового тракту
Збільшувати частку тваринної їжі в раціоні потрібно поступово – почати можна з молочних продуктів, потім повернути на повсякденний стіл рибу і яйця.
М’ясо варто починати їсти в останню чергу, і вже тим паче відразу після посту не можна налягати на копченості, гостру і смажену їжу. Те ж саме стосується й алкоголю – на свято можна дозволити собі декілька келихів вина.
Під час Великого посту християни багато моляться і дотримуються обмежень. В ці дні прийнято частіше відвідувати церкву – окрім неділі храми відвідують також і у будні. Хто не має можливості відвідувати церкву – моляться вдома, щодня.
Також віряни приділяють більше часу для читання Біблії, намагаються робити більше добрих справ.
Вважається, що під час посту люди долучаються до духовного і згадують про поневіряння Ісуса в пустелі, коли він відмовлявся від їжі, щоб наблизитися до Бога.
Під забороною в піст будь-які галасливі веселощі, сварки, весілля, вечірки, лихослів’я, шкідливі звички, вживання алкогольних напоїв. Деякі християни дотримуються інших суворих заборон – на інтимну близькість.
Жінка, яка робила ремонт будинку, зробила захопливе відкриття, виявивши цілі двері, які були приховані попередніми…
Українці, які опинилися в Польщі через повномасштабну війну, зможуть отримати тимчасовий документ, т.з. "сірий паспорт". Це…
В основному, ми викликаємо поліцію у випадках, коли порушуються наші права, і ми вимагаємо захисту.…
На Харківщині планують посилити мобілізацію військовозобов'язаних, яка є обов'язковою під час дії воєнного стану в Україні.…
На тлі запуску Росією нової балістичної ракети, яку Путін назвав "Орєшніком", протягом останньої доби в…
Китайські вчені завершили перший етап будівництва найпотужнішої у світі центрифуги в Ханчжоу – амбітного проєкту, спрямованого…