Яйця вже коштують як крило літака: продукти стають розкішшю для українців

Ціни на базові продукти в Україні давно вже перетворилися на щось захмарне. І якщо колись яйця були звичайною частиною раціону, то тепер вони мало не набули статусу делікатесу. У деяких місцях десяток яєць вже коштує 75–100 гривень — і це ще далеко не межа. Чому ж простий набір продуктів дедалі більше схожий за ціною на переліт першим класом?

На це питання відповів інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі телеканалу “Еспресо”. За словами Фурси, однією з основних причин цього цінового «спурту» є підвищення тарифів на електроенергію. Адже, як не крути, без електрики виробництво неможливе, а чим дорожча енергія, то вищою стає і кінцева ціна продукту на прилавку.

Але електроенергія — це лише вершина айсберга. Як пояснює Фурса, сезонні коливання та посушливі погодні умови також відіграють свою роль у підвищенні цін. Зокрема, недавні неврожайні сезони не дали змоги виробникам запастися необхідними ресурсами.

Ще один неочікуваний фактор — зростання доходів населення, що, як зазначає Фурса, відбувається без реального підвищення продуктивності праці. Виходить замкнене коло: люди отримують трохи більше грошей, але через це зростають витрати на виробництво, а отже, і ціни на продукти.

Не менш важливою проблемою є дефіцит робочої сили. Через брак працівників виробники вимушені підвищувати зарплати, що підвищує собівартість продукції. А зрештою, це знову лягає на плечі споживача, який і без того відчуває, що ціни на продукти продовжують неприємно дивувати.

«Ці тенденції не просто підвищують ціни на яйця, — зауважує Фурса, — вони зачіпають всю економіку країни». І хоча українці вже звикли до постійних подорожчань, здається, що ситуація тільки набирає обертів.

Тож, поки ціни летять угору, залишається тільки сподіватися, що економічні «гойдалки» нарешті стабілізуються.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Онук вирішив прибрати старий гараж бабусі й знайшов там справжній скарб: що там було

Молодий чоловік на ім'я Ерієгін знайшов у занедбаному гаражі своєї бабусі справжній скарб. Хлопець вирішив…

5 години ago

Знадобиться лише 15 хвилин: відомий шеф-кухар розповів, як правильно варити рис

Рис є універсальним гарніром, який ідеально доповнить м'ясні та рибні страви. Проте інколи його не виходить…

5 години ago

Судоми в литках уночі: чому виникають і що робити, щоб не зіпсувати сон

Судоми в литкових м'язах під час сну – досить поширене явище, що викликає різкий біль…

5 години ago

В яких 4 країнах дуже хочуть бачити туристів: небанальні місця для незабутньої подорожі

У світі є країни, які відкрито приймають мандрівників, забезпечуючи їх незабутнім досвідом гостинності, бо їхня…

6 години ago

Вчені пояснили, чи можна посивіти від страху за декілька хвилин

Ми досить часто чуємо такі фрази: "зняв шапку, а все волосся вже сиве", "вийшов звідти…

6 години ago

Тиждень рекордних обвалів: як змінилися ціни на золото, срібло та мідь

Дорогоцінні метали завершили черговий тиждень на ринку із суттєвими втратами. На золото, срібло та мідь…

6 години ago