Відстрочка для студентів у віці: все скасовує новий указ

Українцям розповіли про відстрочку від мобілізації студентів та з якого моменту студент отримує право на неї. Про це повідомляє портал Стіна.

Чіткого регулювання питання, з якого моменту студент отримує право на відстрочку немає. Однак, можна зробити висновки, що з початку здобуття освіти, виходячи з наступного:

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та отримують рівень освіти, що вищий за раніше отриманий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Тобто, право на відстрочку мають претенденти на освіту, які отримують рівень освіти, що вище, ніж раніше отриманий рівень освіти.

Хто здобувач освіти?

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про вищу освіту” здобувачі вищої освіти – особи, які навчаються у вищій освіті на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня та кваліфікації.

Ще один нюанс, згідно з розділом XIII. “Наказ про зарахування” Наказу МОН від 06.03.2024 № 266. Якщо особа без поважних причин не приступила до занять протягом 10 календарних днів з дати їх початку, наказ про зарахування скасовується у частині, що стосується цієї особи.

У разі скасування наказу про зарахування в частині, що стосується абітурієнта, статус заяви змінюється зі статусу «Включено до наказу (на державне (регіональне) замовлення)» або «Включено до наказу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» на статус « Скасовано зарахування».

Тобто особа не відраховується з вузу, а просто дається взнаки наказ про його зарахування, і її статус про зарахування скасовується, про що також вказується в довідці з ЄДЕБО. З цього можна дійти невтішного висновку, що з початку навчання (тобто. коли обличчя розпочала навчання), така особа вважається претендентом на освіту.

Далі, згідно з п. 62 Постанови КМУ №560, яка регулює порядок отримання відстрочки.

Здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та отримують рівень освіти, який вищий за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають у районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальну підтримку довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

Важливим є також момент, у ситуації зі студентами у ст. 23 Закону про мобілізацію, та у п. 62 Постанови №560 пишуть “набувають освіту”, а в ситуації з інтернами вказують “зараховані”.

Існують факти, коли ТЦК та СП звертали на такі тонкощі увагу вже за новими умовами отримання відстрочки, але раніше (до 18.05.24р.) були кейси, коли ТЦК та СП вважали саме дату початку навчання підставою для отримання відстрочки. Поки що більше дивляться на статус “так, не порушує” послідовність. Але, я на Вашому місці все-таки подавала б документи на відстрочку з 30.09., тобто з дати початку навчання, щоб не було зайвих питань.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Землі загрожують 14 великих астероїдів: вчені попередили про “рій Судного дня”

У загрозливому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі, можуть ховатися до 14 астероїдів, можливо, "кілометрового…

3 хв. ago

Не тільки комуналка “висмокче” всі гроші: як змінилися ціни на тарифи, послуги та ключові продукти

Стало відомо про нещодавнє зростання тарифів на комунальні послуги по всій Україні. Поряд із цим…

15 хв. ago

У Миколаївській області посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають новобранців

На Миколаївщині посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають мобілізованих через слабку мотивацію. Про це розповів…

24 хв. ago

Декрет стає коротшим: держава готує сюрпризи для молодих батьків

Міністерство соціальної політики України працює над новими програмами, щоб допомогти молодим матерям швидше повернутися до…

35 хв. ago

Дві години різниці з Європою: українці обурені скасуванням літнього часу

Згідно з новим законом, українці цього року можуть востаннє перевести годинники на зимовий час. Відтепер…

44 хв. ago

Випустили до коронації: на аукціоні продадуть 122-річну шоколадку (фото)

Нез'їдену 122-річну плитку шоколаду, виготовлену на честь коронації британського короля Едуарда VII, може бути продано…

55 хв. ago