ТЦК посилюють правила перевірок військовозобов’язаних

11 жовтня в Україні набув чинності наказ Міністерства оборони №532, яким затверджено Інструкцію щодо застосування фото- та відеофіксації представниками Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Згідно з новими правилами, співробітники ТЦК використовуватимуть відеореєстратори для документування порушень призовниками та військовозобов’язаними, а також для запису своїх власних дій під час перевірок.

Основне завдання нововведення — посилити контроль над дотриманням правил військового обліку та забезпечити прозорість роботи представників ТЦК. Відтепер співробітники ТЦК зобов’язані:

  • Фіксувати порушення з боку призовників, військовозобов’язаних та резервістів за допомогою фото- та відеогаджетів.
  • Записувати власні дії під час проведення перевірок, що забезпечить додаткову прозорість процесу.Мобілізація, ТЦК, кадр з відео

Перед початком відеофіксації представники ТЦК повинні обов’язково попередити громадян про те, що ведеться запис. Такий підхід має допомогти уникнути конфліктних ситуацій під час перевірок та забезпечити збереження прав громадян.

Важливим аспектом нової інструкції є збереження інформації з відеореєстраторів:

  • Термін зберігання записів становить 30 днів. Цей термін може бути подовжений, якщо записи є доказами у адміністративних чи кримінальних справах.
  • Відповідальна особа за збереження та видачу записів призначається начальником ТЦК, ведеться спеціальний журнал обліку використання відеореєстраторів та карт пам’яті.

Важливо, що розголошення персональних даних, отриманих під час відеофіксації, заборонено, за винятком випадків, передбачених законодавством України.

ТЦК. Фото: скрін youtube

Згідно з чинним законодавством, представники ТЦК мають право вимагати військово-облікові документи у громадян віком від 18 до 60 років для перевірки. Це можуть робити як у громадських місцях та місцях масового скупчення людей, так і за місцем проживання, роботи чи навчання. Під час перевірки звіряються персональні дані громадян та їх військово-облікова інформація у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Якщо у документах виявляються проблеми, представники поліції мають право доставити громадян до ТЦК для подальшого з’ясування обставин.

Міністерство оборони пояснює, що нововведення має забезпечити більшу прозорість процесу перевірки військово-облікових документів та покращити контроль за дотриманням правил військового обліку. Відеозаписи допоможуть зафіксувати дії як представників ТЦК, так і громадян, що дозволить уникнути непорозумінь і забезпечити об’єктивний розгляд ситуацій у разі спорів.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

В очікуванні пекельного полум’я. Учені попередили про загрозу “диявольських вітрів” (фото)

"Диявольський вітер" — розмовна назва гарячих сухих вітрів, які дмуть із північного сходу. Часом швидкість такого…

2 хв. ago

Північнокорейські хакери вкрали криптовалюти на $3 млрд для ядерної програми

За сім років північнокорейські хакери викрали криптовалюти на близько $3 млрд. Кошти пішли на розвиток…

10 хв. ago

У Китаї показали гігантську китову акулу: відвідувачі акваріума заявили про обман

У Китаї відвідувачам морського акваріума Xiaomeisha Sea World продемонстрували величезну китову акулу, "забувши" попередити в рекламі,…

19 хв. ago

У Черкасах біля школи затримали прокурора: його підозрюють у педофілії

У Черкасах правоохоронці розслідують випадок розбещення неповнолітніх і домагання дитини для сексуальних цілей працівником однієї…

28 хв. ago

Нічний погром у Петербурзі: люди в масках розтрощили завод деталей для гелікоптерів

У ніч на 14 жовтня в Санкт-Петербурзі стався інцидент, який, ймовірно, вплине на темпи виробництва повітряної техніки…

30 хв. ago

Принц Гаррі та Меган купили будинок у Португалії

Принц Гаррі та Меган Маркл, які втратили свій котедж Фрогмор у Віндзорі після переїзду до…

36 хв. ago