Скандал із бронежилетами на 2 млрд грн: експосадовців Міноборони судитимуть за розтрату

Прокурори Офісу Генерального прокурора направили до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обвинувальний акт стосовно колишнього заступника Міністра оборони України, керівника Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, а також ексначальника управління розвитку речового забезпечення ЗСУ. Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Цим особам висунуто обвинувачення у розтраті державного майна та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України).

Як діяли обвинувачені?

За даними слідства, під час воєнного стану обвинувачені організували закупівлю неякісних бронежилетів на суму майже 2 мільярди гривень, виділених з державного бюджету. У 2022 році між Міністерством оборони та іноземними компаніями укладено договори про закупівлю засобів індивідуального захисту з порушенням процедур, передбачених законодавством. Амуніцію закупили за завищеними цінами та з 100% передоплатою, без належної перевірки її якості.

Колишні посадовці прийняли неякісні бронежилети та відправили їх на військові склади, не забезпечивши належного контролю за відповідністю стандартам.

Експертиза: бронежилети не відповідають стандартам

Результати експертиз показали, що поставлена амуніція не відповідає державним та військовим стандартам України. За технічними характеристиками вона не здатна належним чином захищати військовослужбовців. Бронежилети, закуплені підозрюваними, не відповідають вимогам, встановленим для такого типу продукції.

Внаслідок цього деякі підрозділи ЗСУ залишилися без належного захисту, що загалом завдало шкоди державі на майже 2 мільярди гривень.

Хто стоїть за розслідуванням?

Досудове розслідування здійснювалося Державним бюро розслідувань (ДБР) у співпраці з оперативними підрозділами ДБР та контррозвідкою СБУ. Встановлено, що колишні посадовці діяли за змовою, організовуючи придбання неякісної продукції на користь іноземних компаній.

Історія корупційного скандалу

Нагадаємо, що у січні цього року Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру у розтраті майже мільярда гривень на закупівлю бронежилетів. Підозри отримали колишні високопосадовці Міноборони, зокрема заступник міністра та керівник департаменту держзакупівель.

Слідство встановило, що у 2022 році підозрювані придбали для потреб ЗСУ 50 тисяч бронежилетів, які за якісними характеристиками не відповідали державним вимогам. Бронежилети було закуплено у компанії-нерезидента, кінцевими власниками якої, за даними слідства, є громадяни РФ. Висновки судових експертиз — балістичної, товарознавчої та економічної — підтвердили, що неналежна якість поставок завдала державі збитків у розмірі 948 мільйонів гривень.

Що далі?

Справу розглядатиме ВАКС, а обвинувачені постануть перед судом. У разі доведення їхньої провини, колишні посадовці Міноборони можуть отримати покарання відповідно до законодавства, що передбачає суворі санкції за подібні злочини, особливо в умовах воєнного стану.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Модні пуховики для холодної зими: що обрати у 2024-2025

Пуховик залишається незамінним атрибутом зимового гардероба, адже він поєднує практичність, тепло та комфорт. Цього сезону…

3 хв. ago

“Добровольці закінчилися”: в ЗСУ заявили про необхідність долучити до війни жінок та пенсіонерів

Для того, щоб забезпечити перемогу України у війні, залучення всіх громадян, включно з жінками та…

12 хв. ago

Спікер Держдуми РФ заявив, що СРСР розвалився через фільм: що це за стрічка

В'ячеслав Володін, спікер Держдуми Росії, здивував черговою абсурдною заявою, звинувативши у розпаді Радянського Союзу фільм…

20 хв. ago

Нового командира 107-го батальйону ТРО усунуть від посади: його перевірять на зв’язки з “Л/ДНР”

Командування Сил територіальної оборони України розпочало перевірку нового командира 107-го батальйону ТРО Сергія Салаватова через…

27 хв. ago

Підтримка України спричинила падіння промисловості в Німеччині та обвалила рейтинги Шольца

Рейтинги канцлера Німеччини Олафа Шольца значно знизилися через його активну підтримку України, повідомляє New York…

36 хв. ago

Мобілізація без повісток і ТЦК: як тепер можуть призивати до ЗСУ

В Україні запроваджено новий механізм мобілізації, що дозволяє військовим частинам набирати добровольців та резервістів безпосередньо,…

45 хв. ago