Штрафи без попередження: нові правила для ухилянтів

Незабаром в Україні можуть запровадити штрафи заочно для військовозобов’язаних, які не дотримуються вимог військового обліку. Верховна Рада готує зміни до законодавства, які дозволять накладати штрафи через електронні сервіси, без судового розгляду. За інформацією Судово-юридичної газети, нововведення торкнеться багатьох українців, і не всім це припаде до душі.

Законопроект №12093 передбачає, що громадяни, які не оновили свої дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК), можуть отримати штраф через електронний кабінет у системі “Резерв+”. І хоча закон пропонує можливість сплатити лише половину від мінімального штрафу, що становить 8500 гривень, багато хто вбачає у цьому потенційну загрозу.

Один із ключових моментів законопроекту – це можливість накладення штрафу без складання протоколу, якщо повістка не була вручена або її відмовились отримати. Відтепер ухилянти можуть отримати штраф, навіть не підозрюючи про це. Реєстрова інформація з Єдиного державного реєстру призовників стане основним доказом у таких справах.

Зміни також передбачають, що справи можна розглядати не тільки за місцем проживання, а й за місцем військового обліку або виявлення порушення. Це дає більше можливостей для контролю за тими, хто намагається уникнути відповідальності. Якщо штраф не сплачується протягом 30 днів, виконавча служба зможе застосовувати примусові заходи, включаючи арешт рахунків.

Ця система може підвищити дисциплінованість військовозобов’язаних, адже оновлення даних стане необхідною умовою для уникнення штрафів. Однак можливість отримання санкцій без попередження вже викликає занепокоєння у суспільстві.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

23 хв. ago

Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку

Так, іноді хитрість допомагає досягти своєї мети та уникнути купи неприємностей. Однак ці знаки зодіаку…

31 хв. ago

15-річна американка прочитала книгу Достоєвського і застрелила свою матір

"Ти колись бачила труп?" – такими моторошними словами 14-річна Карлі Грегг зустріла свою подругу після того,…

40 хв. ago

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

51 хв. ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

1 годину ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

1 годину ago