Накопичилося за 3 роки: Газмережі надсилають усім клієнтам нові платіжки

В останні місяці мешканці багатоквартирних будинків Житомирської області почали отримувати нові квитанції від місцевої філії компанії «Газмережі». Ці рахунки викликають безліч питань, оскільки раніше подібних платежів був. Що ж означає ця нова «разова платіжка» і з чим вона пов’язана?

Докладніше про те, що Газмережі надсилають усім клієнтам нові платіжки, повідомляє портал Стіна

У процесі перевірки багатоквартирних будинків фахівці «Газмережі» виявили, що у ряді випадків у кожному будинку виявляється до десяти витоків газу. Така ситуація складається через недостатню увагу, яку ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та керуючі компанії приділяли стану системи газопостачання.

Багато хто з них не організовував регулярні перевірки та обслуговування газових мереж, що призвело до виникнення аварійних ситуацій та ризику для безпеки мешканців.

У відповідь на ці проблеми Міністерство енергетики видало Наказ №292 від 29 вересня 2023 року, згідно з яким «Газмережі» зобов’язали провести масове обстеження газових систем у багатоквартирних будинках.

Основна мета цих заходів – перевірка щільності та герметичності газопроводів, що дозволить запобігти можливим аваріям та витоку газу.

Наразі фахівці Житомирської філії «Газмережі» обстежили 761 багатоквартирний будинок по всій області. У ході цих робіт було виявлено та усунено понад 12 300 витоків газу на зовнішніх газових мережах. Це колосальна цифра, яка свідчить про необхідність регулярного обслуговування газових систем підтримки безпеки.

Мешканцям тих будинків, де вже проведено технічне обслуговування, було виставлено разову квитанцію за виконані роботи. Важливо, що оплата стягується лише за конкретно виконані роботи, а чи не постійно.

Періодичність обслуговування газових систем залежить від віку будинку. Якщо газовим мережам більше 25 років, перевірка має проводитись кожні три роки.

Для будинків, де газопроводи молодші 25 років, технічне обслуговування здійснюється один раз на п’ять років. Отже, мешканці отримуватимуть рахунки за подібні послуги лише раз на кілька років, а не щомісяця чи щороку, як це буває з іншими комунальними послугами.

Технічне обслуговування газових систем – це комплекс заходів, спрямованих на безперебійну і безпечну роботу системи газопостачання. Фахівці «Газмережі» виконують такі роботи:

  • Перевірка стану внутрішньобудинкової системи газопостачання.
  • Тестування газопроводів на герметичність.
  • Усунення виявлених витоків газу.
  • Повторна перевірка на герметичність після усунення несправностей.

Крім того, у рамках технічного обслуговування забезпечується цілодобова робота аварійної служби 104, підготовка будинків до опалювального сезону, модернізація систем газопостачання та ліквідація можливих аварійних ситуацій.

Всі ці заходи спрямовані на те, щоб газопостачання залишалося стабільним, навіть за умов можливих обстрілів чи відключень електроенергії.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

В очікуванні пекельного полум’я. Учені попередили про загрозу “диявольських вітрів” (фото)

"Диявольський вітер" — розмовна назва гарячих сухих вітрів, які дмуть із північного сходу. Часом швидкість такого…

34 секунди ago

Північнокорейські хакери вкрали криптовалюти на $3 млрд для ядерної програми

За сім років північнокорейські хакери викрали криптовалюти на близько $3 млрд. Кошти пішли на розвиток…

9 хв. ago

У Китаї показали гігантську китову акулу: відвідувачі акваріума заявили про обман

У Китаї відвідувачам морського акваріума Xiaomeisha Sea World продемонстрували величезну китову акулу, "забувши" попередити в рекламі,…

18 хв. ago

У Черкасах біля школи затримали прокурора: його підозрюють у педофілії

У Черкасах правоохоронці розслідують випадок розбещення неповнолітніх і домагання дитини для сексуальних цілей працівником однієї…

27 хв. ago

Нічний погром у Петербурзі: люди в масках розтрощили завод деталей для гелікоптерів

У ніч на 14 жовтня в Санкт-Петербурзі стався інцидент, який, ймовірно, вплине на темпи виробництва повітряної техніки…

29 хв. ago

Принц Гаррі та Меган купили будинок у Португалії

Принц Гаррі та Меган Маркл, які втратили свій котедж Фрогмор у Віндзорі після переїзду до…

35 хв. ago