Мобілізація по-новому: що загрожує за незаконний перетин кордону

У спробах виїхати з України, щоб уникнути мобілізації, чоловіки вдаються до незаконних способів, ризикують життям і навіть гинуть. Так, від початку повномасштабного вторгнення 41 українець потонув у річці Тиса на Закарпатті. Втім деяким все ж вдається перетнути кордон.

Що чекає українців, які потрапили до інших країн, попри заборону, чи зможуть вони повернутися та чи загрожуватиме їм адміністративна або кримінальна відповідальність. Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Що загрожує за незаконний перетин кордону

За перетинання кордону поза пунктами пропуску або без відповідних документів чи з використання підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості, або без дозволу відповідних органів влади передбачається адміністративна відповідальність за ст.204-1 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі від 3400 до 8500 грн або адміністративний арешт на 15 діб.

Чи можна повернутися без наслідків

Щодо таких правопорушників при поверненні в Україну, в пунктах перетину кордону посадовими особами Державної прикордонної служби будуть складатися адміністративні протоколи про притягнення до відповідальності. 

Адміністративне стягнення за вчинення такого правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня їх виявлення, але не пізніше року з дня їх вчинення, згідно до ст. 38 КУпАП.

“Але протоколи про адміністративні правопорушення в пунктах перетину у будь-якому випадку будуть складені навіть у разі повернення в Україну через рік, два чи пізніше. Уникнути штрафу за строками накладання адміністративного стягнення можливо буде в судовому порядку”, — розповіла ТСН.ua Марина Бекало.

Ті, хто виїхали через пункти пропуску як волонтери, спортсмени, актори чи артисти або у відрядження зі строками повернення (які встановлені в Правилах перетинання державного кордону), але не повернулися, не можуть бути піддані адміністративному стягненню, зазначила адвокатка.

“Адже КУпАП за такі порушення взагалі не передбачає жодної відповідальності”, — пояснила Марина Бекало.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago