Мільйон загиблих і поранених: WSJ передрік демографічну катастрофу в Україні та РФ

Кількість українців і росіян, убитих або поранених за 2,5 роки війни, сягнула приблизно 1 мільйона осіб. При цьому кількість загиблих серед мирного населення залишається невідомою, адже тільки під час захоплення росіянами Маріуполя загинуло понад 8 000 осіб, за даними Human Rights Watch.

Видання The Wall Street Journal пише, що в конфіденційній українській оцінці, зробленій на початку року, кількість загиблих українських військовослужбовців становить 80 000 осіб, а поранених – 400 000. Оцінки російських втрат, зроблені західними розвідками, різняться: за деякими даними, кількість загиблих сягає майже 200 000 осіб, а поранених – близько 400 000.

Одна з мотивацій Володимира Путіна почати вторгнення у 2022 році – збільшити чисельність населення Росії за рахунок поглинання українців. За оцінками уряду і демографів, унаслідок вторгнень і окупації РФ українських територій за останні 10 років Україна втратила щонайменше 10 мільйонів осіб унаслідок окупації або як біженці.

Путін давно оголосив розв’язання проблеми хронічного демографічного спаду в Росії своїм пріоритетним завданням, і відтоді Кремль розпочав кампанію з русифікації окупованих територій, включно з викраденням дітей і роздачею українцям паспортів РФ.

Сучасна Україна колись була частиною Російської імперії, і Путін неодноразово заявляв, що прагне повернути країну під владу Москви. Він заперечує українську ідентичність і державність і стверджує, що українці частина російської нації.

Війна справила руйнівний вплив на внутрішню демографію РФ і ринок праці. З моменту початку повномасштабного вторгнення з країни втекли понад 600 000 росіян. Переважно це молоді професіонали, які змогли дозволити собі переїхати в інші країни і почати нове життя.

Напад Росії справив катастрофічний вплив на населення України. Перепис 2001 року нарахував 48 мільйонів жителів. За даними українських демографів та урядових чиновників, на початку 2022 року, до вторгнення Росії, ця цифра скоротилася до 40 мільйонів. Від початку війни в лютому 2022 року, за даними ООН, Україну покинули понад 6 мільйонів осіб, а Росія захопила нові землі, загальна чисельність населення на контрольованій Києвом території скоротилася до 25-27 мільйонів осіб.

Олександр Гладун, науковий співробітник Інституту демографії імені Птухи, вважає, що до повномасштабного вторгнення в Україні було 42 мільйони людей, а після – близько 29 мільйонів.

В Україні демографічна катастрофа – останні новини

Рівень народжуваності в Україні впав до найнижчого рівня за всю історію країни. У першій половині цього року померло втричі більше людей, ніж народилося.

За цей період було зареєстровано близько 250 000 смертей і понад 87 000 народжень, що на 9% менше, ніж за аналогічний період минулого року, згідно з урядовими даними. У 2021 році, за рік до повномасштабного вторгнення, було зареєстровано понад 130 000 народжень.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Гарріс хоче зустрітися із Зеленським у США – Bloomberg

Наступного тижня віцепрезидентка США і кандидатка на посаду очільниці Білого дому від Демократичної партії Камала…

9 секунд ago

Нідерланди хочуть відмовитись від міграційних правил Євросоюзу

Уряд Нідерландів повідомив Єврокомісію про намір відмовитись від дотримання міграційних правил Європейського Союзу. Про це заявила Міністерка…

8 хв. ago

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

12 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

18 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

25 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

26 хв. ago