Електросамокатчики лютують на дорогах: збивають пішоходів та створюють ДТП

У Дніпрі часто трапляються аварії за участю електросамокатів, особливо тих, якими керує неповнолітня молодь.

Незважаючи на заборону їздити тротуарами, електросамокати продовжують перетинати пішохідні зони, що не тільки становить небезпеку для пішоходів, але й спричиняє низку аварій.

Електросамокат. Фото: скрін youtube

Журналісти 11 каналу поспілкувалися з місцевими жителями, щоб з’ясувати, що відбувається. Аліна, яка мешкає у Дніпрі, зізнається, що сама їздить на електросамокаті, але як пішохід нервує через небезпечних водіїв.

“Коли я з дитиною, стараюсь триматися подалі, бо діти, яким 15-16 років, їздять дуже швидко” – поділилася вона.

Водії додають, що електросамокати часто стають причиною аварій, оскільки водії не знають або ігнорують правила дорожнього руху: У 2023 році ці транспортні засоби були офіційно визнані повноправними учасниками дорожнього руху, але правила досі не змінені. Вони мають їздити дорогами, але за відсутності чітких правил ситуація залишається незрозумілою.

“«У правилах дорожнього руху немає взагалі такого поняття таких транспортних засобів. Є велосипедисти, пішоходи, гужовий транспорт, однак електричного легкого персонального низькошвидкісного – немає. У нас навіть не встановлено, з якого віку можна керувати таким транспортним засобом” – повідомляє Дмитро Кочуков, адвокат, експерт з безпеки руху.

Експерти підкреслюють, що саме неврегульованість є основною причиною зростання аварійності. Найпоширенішими аваріями є зіткнення з пішоходами та автотранспортом. Одне з рішень, яке пропонують експерти, – прирівняти електромобілі до велосипедів і виділити спеціальні смуги для безпечного пересування.

Електросамокат. Фото: Youtube

Однак це вимагає розвитку велосипедної інфраструктури, яка поки що недостатньо розвинена навіть у найбільших містах України. Експерти наголошують на необхідності оновлення правил дорожнього руху та впровадження інфраструктурних рішень для забезпечення безпечної мобільності як для пішоходів, так і для власників електросамокатів.

Коломієць Надія

Recent Posts

Кадиров знову звернувся до Ілона Маска через Cybertruck

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, який стверджував, що отримав у подарунок від американського бізнесмена Ілона…

2 хв. ago

Тане на очах: Валерій Залужний дуже схуд і показав, який вигляд має зараз (фото)

В минулому головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний не перестає…

14 хв. ago

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший…

15 хв. ago

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

16 хв. ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

18 хв. ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

19 хв. ago