Українці втратять фінансову допомогу з вересня: які виплати скасують

З вересня 2024 року українці, які прихистили внутрішньо переміщених осіб, більше не отримуватимуть компенсації за тимчасове розміщення переселенців у своїх домівках. Про це повідомив Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, оголосивши про завершення проєкту «Прихисток», який надавав фінансову підтримку власникам домогосподарств.

Проєкт «Прихисток» стартував у відповідь на нагальну потребу підтримати українців, які, незважаючи на власні труднощі, відкрили свої домівки для тих, хто вимушено покинув рідні місця через війну. За час реалізації ініціативи, яка діяла до серпня 2024 року включно, було виплачено понад 3 мільярди гривень компенсацій власникам домогосподарств по всій Україні. Зокрема, жителі Вінницької області отримали понад 159 мільйонів гривень.

Людина тримає гроші в руках

Фінансова підтримка дозволила багатьом родинам утримувати переселенців у своїх будинках, забезпечуючи їх базовими умовами для життя. Однак, із закінченням терміну дії проєкту, українські сім’ї стикаються з новими викликами.

З 1 вересня 2024 року виплати припиняються. Хоча на державному рівні обговорюється можливість продовження проєкту у 2025 році, у бюджеті на поточний рік коштів на ці виплати немає.

Припинення виплат змусить багатьох господарів переосмислити свої можливості продовження прихистку переселенців, що, у свою чергу, може призвести до того, що ВПО залишаться без тимчасового житла.

Наразі ведуться перемовини з міжнародними партнерами щодо можливого продовження виплат у майбутньому. Однак конкретних домовленостей поки що немає. Це означає, що у найближчі місяці українські родини, які прихистили переселенців, мають самостійно знаходити рішення для забезпечення своїх гостей.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago