Українці втратять фінансову допомогу з вересня: які виплати скасують

З вересня 2024 року українці, які прихистили внутрішньо переміщених осіб, більше не отримуватимуть компенсації за тимчасове розміщення переселенців у своїх домівках. Про це повідомив Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, оголосивши про завершення проєкту «Прихисток», який надавав фінансову підтримку власникам домогосподарств.

Проєкт «Прихисток» стартував у відповідь на нагальну потребу підтримати українців, які, незважаючи на власні труднощі, відкрили свої домівки для тих, хто вимушено покинув рідні місця через війну. За час реалізації ініціативи, яка діяла до серпня 2024 року включно, було виплачено понад 3 мільярди гривень компенсацій власникам домогосподарств по всій Україні. Зокрема, жителі Вінницької області отримали понад 159 мільйонів гривень.

Людина тримає гроші в руках

Фінансова підтримка дозволила багатьом родинам утримувати переселенців у своїх будинках, забезпечуючи їх базовими умовами для життя. Однак, із закінченням терміну дії проєкту, українські сім’ї стикаються з новими викликами.

З 1 вересня 2024 року виплати припиняються. Хоча на державному рівні обговорюється можливість продовження проєкту у 2025 році, у бюджеті на поточний рік коштів на ці виплати немає.

Припинення виплат змусить багатьох господарів переосмислити свої можливості продовження прихистку переселенців, що, у свою чергу, може призвести до того, що ВПО залишаться без тимчасового житла.

Наразі ведуться перемовини з міжнародними партнерами щодо можливого продовження виплат у майбутньому. Однак конкретних домовленостей поки що немає. Це означає, що у найближчі місяці українські родини, які прихистили переселенців, мають самостійно знаходити рішення для забезпечення своїх гостей.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Мобілізувати не можна відпустити”: ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

В Україні триває дія воєнного стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. В українському…

1 хв. ago

Пентагон вважає: удари по РФ далекобійною зброєю не врятують Україну

Україна чекає дозволу використовувати зброю великої дальності для ударів по Росії, але політика США у цьому питанні…

3 хв. ago

Нідерланди хочуть відправити українських чоловіків додому

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов'язаних українських чоловіків. Про силові методи…

19 хв. ago

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

27 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

29 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

31 хв. ago