Не масово і не системно: як швидко ТЦК випише штраф за неоновлення даних

У працівників територіальних центрів комплектування (ТЦК) немає технічних можливостей, щоб автоматично та масово оформлювати штрафи за неоновлення даних. В українському законодавстві описана спеціальна процедура, вони будуть її дотримуватись, тому швидкого покарання після 16 липня не буде. Про особливості накладання адміністративних штрафів у військкоматах адвокатка Тетяна Козаченко розповіла в ефірі телеканалу “Київ 24”.

Козаченко пояснила, що темпи накладання штрафів за неоновлення військово-облікових даних залежать від двох аспектів. Перший аспект — цим питанням будуть займатись спеціальні працівники, які не зможуть все оформити автоматично і відразу для усіх правопорушників. Другий аспект — у кожному ТЦК створять свою методику роботи зі штрафами: наприклад, будуть по-своєму перевіряти якусь інформацію. Тому покарання не настане миттєво, а займе певний час, чути на відео.

“Тільки від методології роботи конкретного ТЦК буде залежати, скільки штрафів вони можуть виписати. Це навряд чи буде носити масовий і системний характер. Я думаю, що ця робота може початися плавно”, — зауважила адвокатка.

У якийсь момент терцентр виконає усі необхідні процедури й оформить постанову про штраф за порушення порядку військового обліку конкретним громадянином. Далі документ надсилають людині на поштову адресу, відому ТЦК. Після цього починається відрахунок часу на сплату штрафу — це 10 днів, пояснила Козаченко. Протягом цього ж періоду можна оскаржити покарання в суді.

Втім, у громадян є можливість уникнути штрафу, навіть якщо вони не оновили дані до 16 липня, заявила співрозмовниця журналістів. Якщо людина все ж надасть ТЦК необхідну інформацію і зробить це невчасно, але самостійно, то покарати її не мають права.

“Якщо правопорушення усунуто, то виписування протоколу і накладення штрафу буде неправомірним”, — заявила вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

5 хв. ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

6 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

8 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

11 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

12 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

15 хв. ago