Не масово і не системно: як швидко ТЦК випише штраф за неоновлення даних

У працівників територіальних центрів комплектування (ТЦК) немає технічних можливостей, щоб автоматично та масово оформлювати штрафи за неоновлення даних. В українському законодавстві описана спеціальна процедура, вони будуть її дотримуватись, тому швидкого покарання після 16 липня не буде. Про особливості накладання адміністративних штрафів у військкоматах адвокатка Тетяна Козаченко розповіла в ефірі телеканалу “Київ 24”.

Козаченко пояснила, що темпи накладання штрафів за неоновлення військово-облікових даних залежать від двох аспектів. Перший аспект — цим питанням будуть займатись спеціальні працівники, які не зможуть все оформити автоматично і відразу для усіх правопорушників. Другий аспект — у кожному ТЦК створять свою методику роботи зі штрафами: наприклад, будуть по-своєму перевіряти якусь інформацію. Тому покарання не настане миттєво, а займе певний час, чути на відео.

“Тільки від методології роботи конкретного ТЦК буде залежати, скільки штрафів вони можуть виписати. Це навряд чи буде носити масовий і системний характер. Я думаю, що ця робота може початися плавно”, — зауважила адвокатка.

У якийсь момент терцентр виконає усі необхідні процедури й оформить постанову про штраф за порушення порядку військового обліку конкретним громадянином. Далі документ надсилають людині на поштову адресу, відому ТЦК. Після цього починається відрахунок часу на сплату штрафу — це 10 днів, пояснила Козаченко. Протягом цього ж періоду можна оскаржити покарання в суді.

Втім, у громадян є можливість уникнути штрафу, навіть якщо вони не оновили дані до 16 липня, заявила співрозмовниця журналістів. Якщо людина все ж надасть ТЦК необхідну інформацію і зробить це невчасно, але самостійно, то покарати її не мають права.

“Якщо правопорушення усунуто, то виписування протоколу і накладення штрафу буде неправомірним”, — заявила вона.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні масово відключають перевізників від системи “Шлях” через дії водіїв

Укртрансбезпека повідомила про відключення 16 перевізників від системи "Шлях" через систематичні порушення правил перетину державного…

1 хв. ago

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

11 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

14 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

21 хв. ago

За підривом пейджерів “Хезболли” у Лівані стоїть “Моссад”: ЗМІ навели докази

За підривом тисяч пейджерів у Лівані 17 вересня стоїть Ізраїль, а якщо бути точнішим – спецслужба…

24 хв. ago

“Зеленський дуже переживав”: як виглядає Усик після затримання і що каже (відео)

Український боксер Олександр Усик, якого пізно ввечері 17 вересня було затримано в аеропорту Кракова в Польщі, записав…

27 хв. ago