Кого із чоловіків можуть мобілізувати у 24 роки: адвокати назвали категорії військовозобов’язаних

В Україні продовжують вести дискусії щодо зниження мобілізаційного віку з 25 до 20 років. Проте, навіть зараз деякі чоловіки молодші 25 років підлягають призову до армії.

Про це розповіла юрист Наталія Гнатік, передає NV. Вона розповіла, у якому разі чоловіка можуть мобілізувати, наприклад, у 24 роки.

Після того, як в Україні скасували статус “обмежено придатний до служби”, запровадили два основні — придатний і непридатний до військової служби (згідно з висновком ВЛК). Таким чином, чоловіки зі статусом “непридатний у мирний час, але обмежено придатний у військовий” автоматично стали військовозобов’язаними, тобто придатними до мобілізації. Переважна більшість таких людей — це чоловіки молодші 25 років, їх не повернули до категорії призовників, тому вони мають стати на облік як військовозобов’язані. Це означає, що навіть попри те, що мобілізаційний вік в Україні від 25 років, військовозобов’язаних молодше можуть призвати на службу в період воєнного стану.

Як приклад Наталія Гнатик навела перенесений рак. Це захворювання викреслили зі списку хвороб, з якими не можна мобілізувати до ЗСУ. Тому, якщо чоловік молодший за 25 років переміг рак і отримав статус “непридатного у мирний час та обмежено придатного у військовий”, то ТЦК може вручити йому повістку.

На додаток до цього мобілізації підлягають чоловіки до 25 років, які не є студентами або не мають іншого приводу для відстрочки, а також якщо у них немає завершеної базової військової підготовки.

“Теоретично, якщо особа вже є військовозобов’язаною (навіть до 25-ти), проте не пройшла базову загальновійськову підготовку (БЗВП) чи базову військову службу — це є правовою підставою для призову такої особи у період мобілізації, оскільки дія ч. 5 ст. 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не поширюється на таку особу”, — сказав адвокат Олександр Камша.

Кого ще можуть мобілізувати до 25 років, розповів “Фокус”:

  • військовозобов’язаних, які пройшли військову кафедру та є офіцерами запасу, але не навчаються на магістратурі;
  • військовозобов’язані, які раніше відслужили строкову службу (не враховуючи останню демобілізацію строковиків, яких рік не мобілізуватимуть).
Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

5 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

17 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

33 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

33 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

45 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

57 хв. ago