Мовний скандал в Одесі: дівчину вигнали з заходу за претензію до російськомовного спікера

В Одесі під час публічного заходу з приміщення вивели дівчину, яка наполягала, щоб російськомовний спікер розмовляв українською. Мовний омбудсмен вже заявив, що реакція буде жорсткою.

Відповідна інформація та відео з’явилися сьогодні у соцмережах. Зокрема, на оприлюдненому відео зафіксовано, як спікер під час виступу звертається до аудиторії російською мовою. В цей час якась дівчина звертається до нього та просить перейти на українську, але той відповів, що російською зручніше та просить обійтись “без этого”.

“А перекладач буде? Я не розумію москальську”, – сказала дівчина.

Частина слухачів підтримала спікера оплесками, незадоволеним запропонували найняти перекладача, а дівчину вивели з заходу, щоб вона його “не зривала”.

Згодом користувачі соцмереж розповіли, що учасниці конфлікту – дві одеситки Наталя Федонюк та Юлія Карабаджак, які прийшли на захід Key Event (вечір нетворкінгу).

“На відео івент в Одесі, де дівчата попросили спікера вести виступ державною мовою…  Закінчилось це тим, що дівчат вивели з зали”, – написала Віолета Дідук.

На подію відреагував депутат Верховної Ради, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. “Одеський мовний скандал – це класична історія про граблі, на які наступили організатори. Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори “бізнес-заходу”, маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і кримінального кодексу. Це, на жаль, та проблема, яка все ще має місце у свідомості малочисельної когорти зросійщених сучасників”, – заявив він.

За його словами, цькувати за мову та виганяти з публічної події – це також предмет уваги правоохоронних органів.

“Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання стосовно громадян України. Сподіваюся і на реакцію місцевої влади, яка зобов’язана створити умови та, у випадку порушень, діяти й належним чином відреагувати. В цій ситуації, яка виникла під час війни, яка точиться і за право на українську, особливо”, – наголосив Кремінь.

Також місцевий активіст Дем’ян Ганул заявив, що знайшов організатора заходу та оприлюднив відео, на якому той просить вибачання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Позбавлення нардепа Тищенка мандата: петиція набрала необхідну кількість голосів

Петиція на сайті Верховної Ради про позбавлення Миколи Тищенка депутатських повноважень після нападу на колишнього військового у…

1 хв. ago

На Сонці стався потужний спалах: на Землі зник зв’язок

Знаменита пляма на Сонці, яка раніше називалася AR3664, потім AR3697, тепер називається AR3723. Цей гіперактивний…

9 хв. ago

Сестра короля Великої Британії втратила пам’ять

Британська принцеса Анна, сестра короля Чарльз III та донька померлої королеви Єлизавети II, зіткнулася з…

14 хв. ago

У Росії розпочнеться таємний суд над американським журналістом Еваном Гершковічем

Сьогодні в Росії має розпочатися закритий суд над американським журналістом Еваном Гершковічем. Через майже 15…

16 хв. ago

“Доцарювалися і докралися”: У нас величезна діра в бюджеті – Гетманцев про податки

В Україні не залишилося дієвих рішень для фінансування Сил оборони. Про це повідомив голова Комітету ВР з…

17 хв. ago

Північнокорейські війська стануть «гарматним м’ясом» на війні в Україні – Пентагон

Солдати Північної Кореї стануть «гарматним м'ясом», якщо їх відправлять воювати разом з російськими окупантами проти…

22 хв. ago