Викрадення ТЦК відомого волонтера у Львові: з’явилась реакція омбудсмена

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вимагає розслідування ситуації у Львові, де працівники ТЦК силою затримали місцевого волонтера Кирила Тарана.

Про це омбудсмен написав у Telegram.

“Обурений черговим фактом жорсткого затримання призовника представниками ТЦК. У Львові працівники ТЦК силою затримали місцевого волонтера Кирила Тарана. Інформацію про інцидент, що стався в ніч проти 16 березня, разом з відео оприлюднила в соцмережі його дружина“, – йдеться у повідомленні.

Омбудсмен додав, що за її словами, представники ТЦК схопили Кирила посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса. Повістки при цьому не вручали. Згодом чоловіка привезли до Шевченківського РТЦК та СП. Він відмовився проходити ВЛК через проблеми зі здоров’ям та відсутність при собі медичних документів, які б це підтвердили. Дружина Кирила каже, що під ранок вже був готовий наказ про її чоловіка і його одразу відправили до військової частини на полігон у Рівне.

На ситуацію миттєво відреагував мій Представник у Львівській області Тарас Подвірний. Щойно стало відомо про інцидент, він прибув до Шевченківського РТЦК, аби з’ясувати ситуацію на місці. Сюди ж приїхав і начальник РТЦК. Моєму Представнику надали безперешкодний доступ до документів по Кирилу Тарану , – зазначив Лубинець.

За його словами, також по цій справі відбулась нарада з обласним ТЦК. Вирішили призначити повторне проходження ВЛК, за підсумками якого обласне ТЦК ухвалюватиме рішення по Кирилу Тарану. Водночас, начальник Львівського обласного ТЦК та СП Артур Ніязов погодився, що було порушення. Він повідомив, що за фактом інциденту із затриманням Кирила Тарана призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності.

Вкотре наголошую, що силові затримання призовників, побиття, погрози, залякування – це неприпустимо, так не має бути в нашому демократичному суспільстві. Звертаюсь до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК“, – підкреслив Лубінець.

Ольга Степанова

Recent Posts

Понеділок почався не радісно: якої потужності вирує магнітна буря на Землі

Сонце не перестає випускати нові викиди корональної маси (СМЕ) у космос і один з таких…

8 хв. ago

У центрі Києва – потоп. Водою залило вулицю біля “Олімпійського” (відео)

У Києві в районі національного спортивного комплексу "Олімпійський" вулицю залило водою. Рух транспорту було дещо…

16 хв. ago

Чи може поліція доправляти ухилянтів до ТЦК – адвокат пояснив повноваження правоохоронців

В Україні 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Адвокат Роман Сімутін пояснив, чи…

28 хв. ago

У Києві знову плануються відключення світла: як працюватимуть графіки

Ввечері 20 травня у Києві очікуються стабілізаційні відключення світла. Графіки повинні працювати з 18:00. Про це повідомив гендиректор компанії YASNO…

35 хв. ago

Принц Гаррі та Меган Маркл відзначили річницю весілля: як пару привітала королівська родина

19 травня принц Гаррі та Меган Маркл відзначили шосту річницю спільного життя. Але жодних публічних привітань з…

47 хв. ago

Названо документи, які потрібні військовозобов’язаним для сервісних центрів МВС після 18 травня

Після набрання чинності 18 травня 2024 року закону про мобілізацію та військовий облік у роботі…

56 хв. ago