У перемогу вірять 83% українців: на зброю ставлять більше, ніж на перемовини, — опитування

Понад 80% українців мають віру в перемогу у війні проти Росії. Більшість вважають, що це станеться через 1-2 роки, а найімовірніше сприятиме цьому дозвіл бити по російській території західною зброєю. Такими є результати опитування, яке з 20 по 26 вересня 2024 року провела соціологічна служба Центру Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

З опитаних 83% вірять у перемогу України у війні: 60% дали відповідь “так”, і ще 23% — “скоріше так”. Найбільше позитивних відповідей отримали від жителів центру (88%) та заходу країни (87%). На сході та півдні цифри трохи менші: 75% і 72% відповідно. Найбільше негативних відповідей дали на півдні — 21%.

83% українців вірять у перемогу Фото: Скриншот

З тим, що перемога настане через 1-2 роки, погодилися 39% респондентів. У перемогу до кінця цього року вірять 19,5% опитаних. Від 3 до 5 років триватиме війна на думку 15% українців, понад 5 років — 5 %. Не вірять у те, що застануть перемогу за свого життя, 2% опитаних.

39% очікують, що перемога настане за 1-2 роки Фото: Скриншот

47% українців відповіли, що дозвіл від країн Заходу без обмежень бити їхньою зброєю по території РФ сприятиме перемозі у війні швидше, ніж переговори. Перемовини між Україною та Росією вважають ефективнішим способом досягнення миру 29% респондентів.

Якою бачать перемогу українці

Перемогою у війні 38% опитаних вважатимуть повне вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Як знищення російської армії та повстання чи розпад всередині РФ перемогу бачать 17% опитаних. Вигнання росіян з усієї території, окрім Криму, вважатимуть перемогою 7,5 %, припинення війни навіть без повернення окупованих територій — 8%.

Більшість вважає перемогою повне вигнання військ РФ Фото: Скриншот

Соціологи зазначають, що найбільш оптимістичними очікування українців щодо перемоги були в лютому-березні 2023 року. Тоді рівно половина вважали, що Україна переможе РФ до кінця року.

Опитування методом face-to-face проводилося лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. У ньому взяли участь 2 016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Випустили до коронації: на аукціоні продадуть 122-річну шоколадку (фото)

Нез'їдену 122-річну плитку шоколаду, виготовлену на честь коронації британського короля Едуарда VII, може бути продано…

51 секунда ago

В ТЦК назвали умову, за якої ті, хто має відстрочку, не будуть служити

Ті військовозобов'язані, які мають право на відстрочку, повинні надати всі необхідні для цього документи. У…

10 хв. ago

США категорично відмовилися збивати ракети РФ: яка причина

Представники адміністрації Джо Байдена розповіли, чому США та Велика Британія допомагали збивати іранські ракети над…

22 хв. ago

ДБР та кіберполіція затримали на Черкащині прокурора-педофіла

Слідчі ДБР спільно з Кіберполіцією затримали прокурора, якого звинувачують одразу за декількома тяжкими статтями Кримінального…

30 хв. ago

Ледь не забетонувався: перехожі врятували повністю покритого цементом кота (фото)

Цей випадок стався в понеділок, 14 жовтня, у районі Зеехельденбурт в Амстердамі, Нідерланди. По дорозі…

42 хв. ago

По 2700 грн – це норма: в Україні переписали пенсії

В Україні станом на 1 жовтня відзначається 10,34 мільйонів пенсіонерів. 25% українських пенсіонерів одержують близько 2760 грн…

51 хв. ago