ТЦК почали полювання на чоловіків по клубах і ресторанах — повістки летять на всі боки

Останні облави в нічних клубах, ресторанах та навіть весільних залах сколихнули суспільство. Хоча рейди співробітників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) вже не є чимось новим, їх масовий характер викликає чимало запитань. Юристи пояснили, чи законні ці облави, кого можна затримати, і що робити, якщо ви опинилися під прицілом ТЦК.

Чи законні облави ТЦК?

Оксана Доготер, адвокат із військового та кримінального права Адвокатського об’єднання “Актум”, пояснила, що такі перевірки та вручення повісток є абсолютно законними. “Співробітники ТЦК мають право вручати повістки в будь-якому місці та в будь-який час. Але варто пам’ятати, що затримання можливе тільки у супроводі поліції, яка має відповідний дозвіл на це від керівництва та військово-державної адміністрації,” — пояснює Доготер.

Кого можуть затримати і за яких умов?

Юристи агенції “Дубок та партнери” зазначають, що затримання можливе у випадках, коли:

  • Чоловік не з’явився на виклик до військкомату;
  • Відсутні або неправильно оформлені військово-облікові документи;
  • Затриманого розшукують за порушення законодавства про військовий обов’язок;
  • Відмова від отримання повістки або наявність порушень у військовому документі.

Затримання має бути документально оформлене, а саме – складений протокол поліцією. Без цього документу вважається, що особа пішла до ТЦК добровільно.

Що радять робити юристи?

Оксана Доготер підкреслює, що варто уважно слідкувати за своїми документами та знати свої права. Поліція може затримати людину лише у випадку, коли вона перебуває в розшуку або порушила військове законодавство. Крім того, будь-яке затримання повинно супроводжуватися складанням протоколу.

Важливим аспектом є те, що ніхто не має права забрати у вас мобільний телефон під час затримання — це особиста власність, яка не може бути конфіскована.

Що робити, якщо затримали в іншому регіоні?

Навіть якщо ви перебуваєте в іншій області, вас можуть мобілізувати на місці. За словами Доготер, з квітня 2023 року ТЦК мають право видавати повістки незалежно від місця вашого військового обліку. Але головне, щоб документи були в порядку і всі дані були оновлені вчасно.

Яка ситуація з мобілізацією на фронті?

За даними Міністерства оборони України, мобілізація продовжує набирати обертів. Нестача військових на фронті стає критичною, тому ТЦК посилюють свої рейди та облави. Бригади на передовій потребують свіжих сил, а мобілізовані можуть зіграти вирішальну роль у подальшому протистоянні з ворогом.

Пам’ятайте, що знання своїх прав та своєчасне оновлення документів може уберегти вас від проблем із законом і надмірного тиску з боку ТЦК.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Відстрочка для студентів у віці: все скасовує новий указ

Українцям розповіли про відстрочку від мобілізації студентів та з якого моменту студент отримує право на неї. Про…

4 хв. ago

Ціна на електроенергію може зрости ще вдвічі — заява нардепа

В Україні триває підготовка енергетичної системи до зими. Через російські атаки з 27% теплової електроенергії…

14 хв. ago

Німецькі винищувачі перехопили літак РФ над Балтійським морем

Німеччина підняла винищувачі в повітря через російський розвідувальний літак Іл-20, який увійшов у міжнародний повітряний простір над Балтійським морем. Про…

22 хв. ago

Стати багатою та успішною: який рецепт для України пропонують нобелівські лауреати-2024

Нобелівські премії зазвичай сприймаються як щось дуже абстрактне. Економіст Тимофій Милованов, аналізуючи роботу нинішніх лауреатів…

30 хв. ago

Чоловік спробував зарядити телефон від “сонячного” капелюха EcoFlow: що вийшло (фото)

Оглядач техніки Джон Веласко протестував капелюх EcoFlow Power Hat, намагаючись зарядити від нього свій смартфон Samsung…

41 хв. ago

Чоловік, якого звільнили 15 років тому, домігся величезної компенсації за наднормову роботу

Федеральний суд Швейцарії зобов'язав роботодавця, який звільнив працівника 15 років тому, виплатити йому гроші за…

50 хв. ago