Пенсіонерів чекає потужний удар: у старості років залишать без пенсії

У 2024 році в Україні відбуваються значні перетворення на пенсійну систему, які можуть суттєво вплинути на майбутнє багатьох українців.

Помітною зміною стане підвищення вимог до страхового стажу, необхідного для пенсії по старості. Ті, хто не нагромадив достатнього стажу, можуть зіткнутися з реальною можливістю не отримувати пенсійні виплати, на які вони розраховували протягом усього свого життя.

Право на пенсію визначається не лише віком, а й тривалістю офіційного працевлаштування та сплатою соціальних внесків. Для осіб, які мають намір вийти на пенсію у 60 років, мінімальний страховий стаж, встановлений на 2024 рік, становить 31 рік.

Якщо стаж працівника відповідає цьому пороговому значенню, вихід пенсію може бути відкладено до 63 і навіть 65 років. Зокрема, тим, хто має стаж від 15 до 21 року, доведеться чекати, поки їм не виповниться 65 років, щоб отримати право на пенсію.

Ці коригування можуть застати багатьох зненацька, особливо тих, хто працював неофіційно або мав перерви у кар’єрі. Без достатнього стажу роботи людям доведеться або продовжити свої трудові роки понад початкові плани, або покладатися на альтернативні джерела доходу на пенсії. Така ситуація загрожує фінансовій безпеці багатьом тисячам людей.

Ще однією серйозною проблемою є те, що вимоги до стажу щороку збільшуватимуться. До 2028 року страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію у 60 років, збільшиться до 35 років. В результаті все більше людей можуть виявитися нездатними вийти на заслужений відпочинок чи зіткнутися із затримкою виходу на пенсію щороку.

Пенсионный фонд Украины

Також дуже важлива правильна подача документів. Щоб подати заяву на пенсію, необхідно надати різні документи, включаючи паспорт, ідентифікаційний номер, трудову книжку та підтвердження страхових внесків.

Будь-які відсутні документи або проблеми з підтвердженням стажу роботи можуть призвести до затримок або навіть відмови у затвердженні пенсії. Невідповідність або втрачені документи можуть залишити людей без фінансових ресурсів, необхідних їм на пенсії.

Крім того, важливо зазначити, що заяви на пенсію мають подаватися активно, а не автоматично опрацьовуватися. Несвоєчасна взаємодія з Пенсійним фондом може призвести до втрати можливості отримувати виплати після досягнення пенсійного віку.

Важливо надати всі необхідні документи упродовж трьох місяців після досягнення встановленого пенсійного віку. Ті, хто стурбований тим, що не виконав необхідну кількість років служби, мають перевірити свої записи та звернутися до ПФУ за вказівками.

Крім того, люди повинні знати, що можна купити додаткові роки служби, якщо вони не виконали потрібну кількість років, що може допомогти забезпечити своєчасні пенсійні виплати.

Романчук Микола

Recent Posts

Чоловік спробував зарядити телефон від “сонячного” капелюха EcoFlow: що вийшло (фото)

Оглядач техніки Джон Веласко протестував капелюх EcoFlow Power Hat, намагаючись зарядити від нього свій смартфон Samsung…

7 хв. ago

Чоловік, якого звільнили 15 років тому, домігся величезної компенсації за наднормову роботу

Федеральний суд Швейцарії зобов'язав роботодавця, який звільнив працівника 15 років тому, виплатити йому гроші за…

16 хв. ago

Люди висадяться на Місяць у Prada: модний дім презентував новий скафандр (фото)

Дизайн скафандра Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) вперше представили на Міжнародному конгресі астронавтів у Мілані.…

24 хв. ago

Коли можна законно відмовитися від повістки: пояснення юристів

Під час загальної мобілізації військовозобов'язаним громадянам можуть вручати повістки будь-де та навіть поштою. Однак є ситуації, коли…

40 хв. ago

Мінсоцполітики анонсувало збільшення субсидій для українців: хто зможе отримати

Міністерство соціальної політики України ініціювало продовження додаткових субсидій для родин, які опалюють житло дровами чи…

49 хв. ago

Стреси, ціни і блекаути: українці розповіли, як змінилося їх меню за час війни (опитування)

Майже половина мешканців України (49% респондентів) підтвердила, що з початком повномасштабного вторгнення РФ у них…

57 хв. ago