Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати на війну: є декілька категорій

В Україні колишніх співробітників силових структур, які вже спокійно насолоджувалися своєю пенсією, можуть мобілізувати до армії. Так, вам не почулося: навіть після виходу на пенсію вони зобов’язані стати на військовий облік і бути готовими до служби.

Цей обов’язок стосується колишніх працівників Міністерства оборони, МВС, СБУ та інших силових відомств. І хоч ви можете подумати, що пенсійний статус захищає від військових викликів, закон каже інакше. Якщо ви колись носили форму і працювали на державу – забудьте про спокій.

Юристи сервісу “Консультант” чітко пояснили це в соціальних мережах: мобілізації підлягають не тільки цивільні пенсіонери, але й ті, хто раніше служив у силових структурах. Тому, навіть якщо ви вже досягли пенсійного віку, підготуйтесь до того, що вам можуть зателефонувати з територіального центру комплектування.

Але це ще не все. Якщо ваш вік не перевищує 60 років, і ви маєте достатній страховий стаж, вам можуть подзвонити з питанням: “Як щодо захисту батьківщини?” Дехто виходить на пенсію раніше через специфіку своєї професії, як, наприклад, шахтарі чи металурги. І хоча вони можуть насолоджуватись пенсійними виплатами до досягнення 60-річного віку, мобілізація їх все одно стосується.

Окремо варто згадати військових пенсіонерів. Ці люди можуть піти на пенсію у віці близько 43 років після тривалого служіння державі. Але навіть у відставці їх можуть покликати до служби, якщо виявиться, що їхні навички знову потрібні на передовій.

Отже, пенсія – це не завжди захист від мобілізації, особливо для тих, хто раніше служив у силових структурах. Якщо ваш вік ще не досяг граничного або ваш стан здоров’я дозволяє, завжди є шанс, що ви знову опинитеся на службі.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Землі загрожують 14 великих астероїдів: вчені попередили про “рій Судного дня”

У загрозливому потоці космічного сміття, який дрейфує поблизу Землі, можуть ховатися до 14 астероїдів, можливо, "кілометрового…

2 хв. ago

Не тільки комуналка “висмокче” всі гроші: як змінилися ціни на тарифи, послуги та ключові продукти

Стало відомо про нещодавнє зростання тарифів на комунальні послуги по всій Україні. Поряд із цим…

14 хв. ago

У Миколаївській області посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають новобранців

На Миколаївщині посилили мобілізацію, але підрозділи не приймають мобілізованих через слабку мотивацію. Про це розповів…

23 хв. ago

Декрет стає коротшим: держава готує сюрпризи для молодих батьків

Міністерство соціальної політики України працює над новими програмами, щоб допомогти молодим матерям швидше повернутися до…

34 хв. ago

Дві години різниці з Європою: українці обурені скасуванням літнього часу

Згідно з новим законом, українці цього року можуть востаннє перевести годинники на зимовий час. Відтепер…

43 хв. ago

Випустили до коронації: на аукціоні продадуть 122-річну шоколадку (фото)

Нез'їдену 122-річну плитку шоколаду, виготовлену на честь коронації британського короля Едуарда VII, може бути продано…

54 хв. ago