Зима буде без світла: тривожний прогноз

Важко точно передбачити, скільки годин українці можуть бути без світла цієї зими, це залежить від того, чи зможе Україна розвивати власні джерела електроенергії швидше, ніж Росія руйнує наші ТЕЦ і ГЕС.

Про ймовірні виклики та підвищення тарифів на електроенергію розповів Олександр Лазуренко в ефірі Українського радіо, експерт з енергетики.

“Пошкоджена інфраструктура на мільярди доларів. Найбільш чутливе пошкодження і руйнація – це ДніпроГЕС. Це дійсно дуже велика втрата для України. І слід підкреслити, що ДніпроГЕС – це електростанція, яка серйозно додавала можливість балансувати нашу енергосистему. А у нас і так дефіцит маневрових потужностей, тому її втрата є дуже відчутною. Крім того, атакою на ДніпроГЕС” – повідомив Олександр.

З початку війни понад половину виробничих потужностей знищено, і тепер Україна змушена покладатися на так звану розподілену генерацію. Це невеликі сонячні, вітрові чи газові електростанції, які забезпечують окремі райони. Проте їх робота залежить від погодних умов і доступу до палива.

Відключення світла. Фото: скрін youtube

Ситуація з електропостачанням залишається непередбачуваною. В залежності від атак росії і стану АЕС, українцям може бракувати світла від 12 до 20 годин на добу. Також можливо підвищення тарифів на електроенергію через необхідність ремонту енергосистеми та підтримку зеленої енергетики.

Відключення світла, фото: YouTube

Європа, найімовірніше, не зможе допомогти з постачанням електрики взимку, тому українцям доведеться розраховувати на власні ресурси.

Коломієць Надія

Recent Posts

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

15 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

28 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

40 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

51 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

1 годину ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

1 годину ago