Що буде, якщо не прийти у ТЦК після вручення повістки: відповідь адвоката

В Україні на тлі війни, що триває, продовжується і мобілізація до війська для відбиття агресії Російської Федерації. У зв’язку із впровадженням Закону №10379 було значно посилено відповідальність за порушення військових обов’язків – штраф за неявку в територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) після отримання повістки значно виріс.

Адвокат Тетяна Даниленко розповіла “РБК-Україна”, яке покарання очікує резервістів та військовозобов’язаних у випадку неявки до ТЦК та СП, а також що робити у разі розбіжностей у військовому обліку

Як зазначається, повістку в Україні можуть вручити, щоб людина уточнила свої дані. Це необхідно, якщо між військово-обліковим документом та даними Єдиного державного реєстру призовників виникають розбіжності.

У цьому випадку старший групи оповіщення зобов’язаний запропонувати громадянину (крім співробітників СБУ та розвідувальних органів) з’явитися до ТЦК та СП для уточнення даних та звірення їх з реєстром. Для цього оформляється та вручається повістка. Відмова від неї документується актом та тягне за собою юридичну відповідальність.

Що буде за порушення військового обліку

У зв’язку з посиленням відповідальності було ведено кілька рівнів порушень: перше, повторне та під час воєнного стану.

За перше порушення військового обліку в мирний час загрожує штраф від 3 400 до 5 100 гривень. Якщо це відбувається вдруге або у воєнний час, то сума зростає – від 17 000 до 25 500 гривень.

Як додається, за порушення законодавства про оборону та мобілізацію звичайним громадянам у мирний час загрожує штраф від 5 100 до 8 500 гривень. Якщо йдеться про посадовця чи юридичну особу –  від 17 000 до 34 000 гривень.

Ухилення від мобілізації у воєнний час одразу карається значним штрафом. Для громадян він становить від 17 000 до 25 500 гривень, а для посадовців та юросіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Якщо військовозобов’язаний не прийде у ТЦК за повісткою, ухиляється від взяття на облік чи не оновлює дані, то зараз він ризикує отримати штраф у розмірі 17 000 гривень. Якщо підприємство не надає інформацію про співробітників, то відповідальність лягає на юридичну особу, а штраф, своєю чергою, зростає до 34 000 гривень.

Коломієць Надія

Recent Posts

Виїзд за кордон у 17 років: без якогось документа українців не випустять з країни

Виїзд за кордон для 17-річних юнаків в Україні в умовах чинного військового стану та загальної…

3 хв. ago

Там були підземні бункерні укріплення: експерт пояснив, чим особливий знищений у Тверській області склад

Уночі 18 вересня у Тверській області лунали потужні вибухи. Збройні Сили України завдали удару по великому російському…

24 хв. ago

У Дніпрі директорка приватного ліцею обматюкала учнів російською мовою: подробиці скандалу

У Дніпрі у приватному навчальному закладі "Ліцей сучасної освіти" стався скандал. Директорка Аліна Кирпале кричала…

52 хв. ago

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

В умовах воєнного стану в Україні багато військовозобов’язаних мають право на відстрочку від мобілізації. Проте…

59 хв. ago

Поліція затримала двох неповнолітніх дівчат, які палили автівки військових

Поліція затримала двох дівчат 15 та 16 років за підпал автівки, яку придбали волонтери для…

1 годину ago

Ексомбудсменку України звинуватили в неправдивому декларуванні і збагаченні: деталі від НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки незаконного збагачення на майже 10 мільйонів гривень…

1 годину ago