Якщо набридла клята спека: розпочато набір українців в антарктичну експедицію

Державна установа Національний антарктичний науковий центр МОН України оголошує конкурс з добору кандидатів до складу 30-ї Української антарктичної експедиції 2025-2026рр. на антарктичну станцію «Академік Вернадський». З 16 липня до 14 серпня включно можна подати заяву. Про це Інформатору стало відомо з повідомлення Міністерства освіти та науки. 

До експедиції шукають:

  • вчених за напрямами біології, метеорології, геофізики;
  • команду життєзабезпечення – лікаря, кухаря, сисадміна, дизеліста та механіка.

“Важливо: конкурс не має обмежень за віком, статтю чи іншими ознаками️. Головне — освіта, досвід, високий фаховий рівень та здатність працювати в умовах Антарктики. Подавайтеся — і хай щастить! Антарктида підкорюється наполегливим”, – йдеться у повідомленні.

Вимоги до кандидатів

Відсутність хронічних захворювань та протипоказань за станом здоров’я до роботи в екстремальних умовах Антарктики; спроможність працювати в умовах депривації, неконфліктність і комунікабельність; бажано – володіння однією з іноземних мов (найкраще англійською та/або іспанською).

Також слід відзначити, що необхідність тривалого перебування в закритому колективі, в умовах значних робочих навантажень та жорсткого графіка, вимагає від кандидатів психічної врівноваженості, стриманості, дружелюбності, поваги та інших якостей, що допомагають забезпечувати комфортний клімат у колективі.

Наукові співробітники, які закріплюються за певним напрямом, виконують спостереження та дослідження, передбачені індивідуальними технічними завданнями, а також беруть участь у побутово-господарчих заходах із забезпечення функціонування Станції.

Що відомо про криголам “Ноосфера”

“Ноосфера” – перше українське судно, яке обладнане сучасною системою динамічного позиціонування. Його Україна купила у Британії.Назву  обрали, виходячи з того, що термін “ноосфера” згадувався в роботах Володимира Вернадського, на честь якого і назвали антарктичну станцію. Він означає сферу взаємодії нашого суспільства та природи, де людська діяльність стає визначальним чинником розвитку. Тому тепер імена криголама та станції відмінно доповнюють одна одну. 

Нагадаємо, полярники станції “Академік Вернадський” для вивчення іоносфери встановили спеціальні антени. Крім того, криголам «Ноосфера» здійснив перший рейс до Антарктиди. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Де в Україні найрозумніші школярі. Топ-5 міст за результатами НМТ

Порталом Osvita.ua був оприлюднений рейтинг обласних центрів України за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року.…

2 години ago

Персональна тренерка Іванки Трамп назвала п’ять вправ для ідеальної фігури

Іванка Трамп, донька кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа, у свої 42 роки…

2 години ago

Звідки береться ком у горлі та, як із ним боротися

Популярний в Україні лікар Євген Комаровський розповів, що таке ком у горлі, та у кого він виникає. За…

2 години ago

Акули дедалі частіше нападають на людей: учені пояснили, у чому причина

Кількість нападів акул на людей за останні десятиліття неухильно зростає, пише Bild. Так, за статистикою Міжнародного архіву нападів…

2 години ago

Стало відомо, коли червоні магнітні бурі припинять лупити по Землі

У п'ятницю, 20 вересня триває магнітна буря силою у сім балів. Геомагнітний шторм червоного рівня небезпечності, що…

2 години ago

“Показники зростають з місяця в місяць”: в Україні набирає обертів добровільна мобілізація

Щомісяця в Україні добровільно мобілізуються в середньому 6,5 тисяч громадян. Про це 20 вересня заявив Уповноважений представник Міністерства оборони…

2 години ago