Оповіщений попри відмову: які ознаки вручення повістки ТЦК

Працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) в умовах мобілізації в Україні вручають повістки особисто військовозобов’язаним, або надсилають поштою. При цьому вважається, що адресат отримав оповіщення, навіть якщо він його не бачив і документ повернувся до відправника. Про те, яка повістка вважається врученою, розповіли на сторінці Facebook Закарпатського обласного терцентру комплектування.

Повістки ТЦК при мобілізації в Україні

Військкоми пояснили, що правила вручення повісток ТЦК при заходах мобілізації в Україні описані у постанові Кабінету Міністрів №560 від 16 травня 2024 року. У пункті 41 Порядку призову перелічено два способи оповіщення військовозобов’язаних та резервістів про те, що їх викликають до військкомату:

  • особисте вручення;
  • поштове відправлення.

Яка ознака особистого вручення повістки ТЦК при мобілізації в Україні:

  • громадянин особисто розписався, що отримав документ;
  • відеозапис того, що чоловіку намагались вручити документ, або запис відмови. При цьому має бути оформлений “Акт про відмову від повістки” встановленого зразка і про нього також повідомляють фігуранту, записуючи весь процес.

Яка ознака вручення поштою, доки триває посилення мобілізації в Україні:

  • якщо є підтвердження від поштового оператора, що адресат отримав документ такого-то числа в умовах мобілізації в Україні;
  • якщо оператор поставив відмітку, що громадянин відмовився або його немає за адресою, на яку прийшла повістка. При цьому адреса — інформація, яку надав військовозобов’язаний — місце проживання або місце реєстрації.
Повістки ТЦК – норми постанови про способи оповіщення військовозобов’язанихФото: Скриншот

Зазначимо, в умовах мобілізації в Україні в українців закінчується термін для оновлення даних для військкомату. Дедлайн — 16 липня, нагадав адвокат Олег Мицик. Після цього він пояснив, що робити, щоб не отримати штраф від ТЦК. З його слів, якщо немає можливості прийти у ТЦК або у ЦНАП, потрібно встановити застосунок “Резерв+” і оновити дані, записуючи свої маніпуляції на відео або роблячи скриншоти. На думку Мицика, подібна фіксація може вберегти від покарання у 17 тис. грн — штрафу за порушення правил військового обліку.

Нагадуємо, 16 липня речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко попередив, що українців, у яких не все гаразд з військовим обліком, не будуть випускати за кордон. Тим часом Фокус з’ясував, як держава буде карати ухилянтів від призову на військову службу та осіб, які порушила правила військового обліку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

2 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

18 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

23 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

29 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

40 хв. ago