Готові платити в рази більше: ухилянти продовжують шукати лазівки в законі

В Україні військовозобов’язані чоловіки, які мають дружину з інвалідністю, мають відстрочку від мобілізації та право виїхати за кордон. Саме через це фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю стають ледь не масовим явищем, а розцінки на цю “послугу” зросли втричі.

Ще пів року тому українки згодні були вийти заміж за 1500 – 3000 тисячі доларів, а тепер цінник зріс до $4 – 10 тис. Тобто, послуга подорожчала в три рази, повідомляє портал “Економічні новини”.

В Україні також стає поширеним явищем звідництво. Нерідко члени родин військовозобов’язаних допомагають своїм рідних ухилитись від мобілізації. Потенційну дружину шукають в інтернеті, у спільнотах для жінок з інвалідністю.

Посередники беруть за “знайомство” комісію. Деякі з них в соцмережах навіть пропонують жінок на вибір, залежно від групи інвалідності та віку.

Нагадуємо, що це порушення закону. Якщо суд доведе, що це фіктивний шлюб заради ухилення від мобілізації, то доведеться нести відповідальність. Такі прецеденти вже є.

Зокрема, на Волині судили жінку-посередницю. Вона познайомила військовозобов’язаного з українкою, яка має I групу інвалідності. Вони одружились та намагались виїхати за кордон, але їх затримали. Вину посередниці було доведено, і її оштрафували на 59500 гривень.

Інший випадок був зафіксований у Львівській області. Там жінка отримала 3 роки позбавлення волі умовно за фіктивний шлюб з військовозобов’язаним та сприяння у перетині кордону.

Третій інцидент теж був на Львівщині. Жінка з II групою інвалідності вийшла заміж за друга дитинства та допомогла йому перетнути кордон. За це вона не взяла з нього грошей. Проте за власну доброту їй все ж довелось відповісти перед законом. Її засудили до трьох років позбавлення волі.

Для довідки: фіктивний шлюб ― це зареєстрований правовий акт, який укладають не для того, аби створити родину, а щоб отримати якісь переваги. У цьому випадку у чоловіка та жінки немає обов’язків одне перед одним. Зараз фіктивні шлюби найчастіше реєструються для того, щоб ухилитись від мобілізації. Для цього військовозобов’язані чоловіки одружуються на жінках з інвалідністю чи всиновлюють дітей.

Жінки за фіктивний шлюб отримують кругленькі суми. Проте є ризики. Йдеться не лише про відповідальність перед законом, а й про можливі борги чоловіка, які жінка вимушена буде виплачувати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

1 годину ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

1 годину ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

1 годину ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

2 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

2 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

2 години ago