Мобілізація жінок: за якими критеріями відправлятимуть на фронт

Наразі триває активна розробка законопроєкту щодо змін до мобілізації. Нардепка Мар’яна Безугла у своєму Facebook поділилася, як відбуватиметься мобілізація жінок.

З жовтня 2022 року розпочався військовий облік жінок, але тільки медичних професій. Також зараз призивати таких військовозобов’язаних дозволено лише на добровільних засадах і з підписанням контракту.

Але Безугла написала, що у чоловіків і жінок мають бути рівні права. Вона стверджує, що цінність життя представників обох статей однакова, а єдина можливість унікальної відстрочки для жінки – вагітність.

Якщо жінка перебуває при надії, тоді її не мають права мобілізувати. У разі, якщо вона служить у лавах ЗСУ, це дає їй право на звільнення.

Але при цьому Безугла зазначила, що декретну відпустку як право на відтермінування або звільнення з військової служби планується давати на вибір як чоловікові, так і жінці.

Нардеп зазначила, що жінки можуть добровільно піти служити за бойовими професіями, наприклад, штурмовика. Якщо в подружжя одна або дві дитини, тоді право на відстрочку матиме хтось один – батько або ж мати.

Але за наявності в сім’ї трьох дітей, на відстрочку або звільнення від військової служби вже матимуть право обоє батьків. У проєкті закону вказується, що якщо чоловік під час військової служби стає багатодітним батьком, це дає йому право на звільнення зі служби.

Варто додати, що спікер Полтавського обласного ТЦК і СП майор Роман Істомін заявляв раніше, що взяття жінок на військовий облік і мобілізація не мають нічого спільного.

Він нагадав, що ще з 1992 року є закон, який зобов’язує жінок-медиків і жінок-фармацевтів ставати на військовий облік.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджено Міноборони, можуть стати на облік за бажанням.

Також варто зазначити, що до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без подання військового квитка. Але підприємство буде зобов’язане повідомити ТЦК про таку співробітницю.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві пролунали вибухи: що відомо

У Києві близько 22:30 в суботу, 5 жовтня, пролунали вибухи. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що в столиці…

2 хв. ago

Фіцо хоче вмовити Україну продовжувати транзит російського газу у 2025 році

На початку 2025 року можуть виникнути проблеми з поставками нафти і газу через Україну до…

7 хв. ago

Путін на дроті: хто і чому з західних політиків виступає за якнайшвидший діалог з Кремлем

Словацький прем’єр Фіцо заявив, що прагне відновити "нормальні відносини" з РФ, а німецький уряд не…

9 хв. ago

В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо

В Україні діють чіткі вікові обмеження для водіїв різних категорій транспортних засобів, про що нагадало…

14 хв. ago

Повісток поштою стане ще більше: десятки тисяч осіб скоро отримають свої “листи щастя”

Міністерство оборони України сформувало і відправило "Укрпошті" ще 70 тис. повісток. Документи мають електронні підписи…

17 хв. ago

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

28 хв. ago