Мобілізація жінок: за якими критеріями відправлятимуть на фронт

Наразі триває активна розробка законопроєкту щодо змін до мобілізації. Нардепка Мар’яна Безугла у своєму Facebook поділилася, як відбуватиметься мобілізація жінок.

З жовтня 2022 року розпочався військовий облік жінок, але тільки медичних професій. Також зараз призивати таких військовозобов’язаних дозволено лише на добровільних засадах і з підписанням контракту.

Але Безугла написала, що у чоловіків і жінок мають бути рівні права. Вона стверджує, що цінність життя представників обох статей однакова, а єдина можливість унікальної відстрочки для жінки – вагітність.

Якщо жінка перебуває при надії, тоді її не мають права мобілізувати. У разі, якщо вона служить у лавах ЗСУ, це дає їй право на звільнення.

Але при цьому Безугла зазначила, що декретну відпустку як право на відтермінування або звільнення з військової служби планується давати на вибір як чоловікові, так і жінці.

Нардеп зазначила, що жінки можуть добровільно піти служити за бойовими професіями, наприклад, штурмовика. Якщо в подружжя одна або дві дитини, тоді право на відстрочку матиме хтось один – батько або ж мати.

Але за наявності в сім’ї трьох дітей, на відстрочку або звільнення від військової служби вже матимуть право обоє батьків. У проєкті закону вказується, що якщо чоловік під час військової служби стає багатодітним батьком, це дає йому право на звільнення зі служби.

Варто додати, що спікер Полтавського обласного ТЦК і СП майор Роман Істомін заявляв раніше, що взяття жінок на військовий облік і мобілізація не мають нічого спільного.

Він нагадав, що ще з 1992 року є закон, який зобов’язує жінок-медиків і жінок-фармацевтів ставати на військовий облік.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджено Міноборони, можуть стати на облік за бажанням.

Також варто зазначити, що до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без подання військового квитка. Але підприємство буде зобов’язане повідомити ТЦК про таку співробітницю.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні продають найменшу квартиру: який вигляд має житло площею з комору

У Харкові продають одну з найменших квартир в Україні. Йдеться про житло площею всього 10 квадратних метрів. Таке…

4 хв. ago

Financial Times розкрила умови можливого миру між Україною та Росією

Україна та її західні союзники обговорюють можливий компроміс, за яким Київ може отримати членство в НАТО…

7 хв. ago

Підозрюють у “контрабанді” людей: у Польщі затримали двох українців

У Польщі затримали двох українців, яких підозрюють у допомозі нелегалам перетинати польсько-білоруський кордон. Про це повідомили у…

12 хв. ago

Стосується всіх, хто має бойлер: демонтуйте або готуйтеся платити більше

Для власників бойлерів встановлені правила, ігнорування яких може спричинити переплату за комунальні послуги. Про це нагадав Центр…

15 хв. ago

Зірці легендарного мему в мережі вже 32 роки: який вигляд має дівчина зараз (фото)

Зірці відомого мему, який отримав назву "Дівчинка-катастрофа", Зої Рот вже 32 роки.  Цікаво, що це фото з…

29 хв. ago

Одеська чиновниця облаяла та побила водія маршрутки. Відео

В Одесі чиновниця ОВА влаштувала скандал із водієм маршрутки. Місцеві паблики показали відео конфлікту жінки…

35 хв. ago