Стосується ухилянтів: штрафи від ТЦК заберуть з рахунків примусово — пояснення Мін’юсту

Міністерство юстиції України пояснило механізм стягнення штрафів, накладених Територіальними центрами комплектування (ТЦК) за ухилення від військових обов’язків. Якщо військовозобов’язаний не сплатить штраф добровільно, він може зіткнутися з виконавчими провадженнями та примусовим стягненням коштів з його банківських рахунків.

Як зазначають у Мін’юсті, розмір штрафу коливається від 17 000 грн до 25 500 грн. Якщо порушник відмовиться добровільно сплатити накладену суму, постанова ТЦК про штраф передається до державної виконавчої служби (ДВС) для примусового стягнення. Виконання такого рішення здійснюється за місцем проживання, роботи або знаходження майна порушника.

Масове вручення повісток

За прогнозами уряду, до кінця 2024 року буде розіслано близько 900 тисяч повісток. За новими правилами, після того як повістку повернуть неврученою, ТЦК може автоматично накласти штраф за ухилення. Це означає, що багато з цих штрафів можуть бути винесені заочно, без прямого контакту з військовозобов’язаними.

Як стягуватимуть штрафи?

Штраф, який не сплачено добровільно, стає підставою для виконавчого провадження. Це провадження відкривається органами ДВС, що мають право накладати арешт на майно та рахунки порушників. Списання коштів з банківських рахунків відбувається автоматично після винесення відповідної постанови про арешт. Якщо ж у боржника немає достатніх коштів, стягнення може бути накладене на інше його майно.

Проте варто зазначити, що, згідно з чинним законодавством, якщо сума боргу не перевищує 160 тисяч грн (еквівалент 20 мінімальних зарплат), єдине житло боржника не підлягає арешту.

Примусовий арешт майна

Якщо сума штрафу та супутні витрати виконавчого провадження перевищують вказану межу, ДВС може накласти арешт на будь-яке інше майно боржника, окрім майна, яке заборонено законом до вилучення. Це стосується банківських рахунків, транспортних засобів, нерухомості та навіть електронних грошей.

У випадку, якщо боржник не сплатив штраф добровільно, йому загрожують не лише фінансові санкції, але й можливість втратити частину свого майна.

Романчук Микола

Recent Posts

Українців можуть примусово позбавити прав на свою ж землю: що задумали “слуги народу”

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про врегулювання примусового тимчасового позбавлення права користування землею для будівництва об'єктів…

2 хв. ago

Чоловіки знайшли законний спосіб виїхати за кордон: повертаються не всі

В Україні триває воєнний стан та мобілізація, в рамках яких чоловікам мобілізаційного віку без відповідних…

11 хв. ago

Ув’язнені зможуть законно виїжджати з колоній: Кабмін схвалив проєкт закону

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, згідно з яким в Україні деяким ув’язненим можуть дозволити на певний…

19 хв. ago

Літатимуть без пілотів: у США вертольоти Black Hawk отримають “роботизований мозок”

Компанія Sikorsky, що входить до складу Lockheed Martin, отримала грант у розмірі 6 мільйонів доларів…

29 хв. ago

Обрали новий еталон чоловічої краси: як виглядає найпривабливіший чоловік у світі

34-річний британський актор Аарон Тейлор-Джонсон, який активно розглядається як потенційний кандидат на роль Джеймса Бонда,…

46 хв. ago

Розлючена Кейт Міддлтон поставила ультиматум принцу Вільяму на початку стосунків

Кейт Міддлтон висунула принцу Вільяму ультиматум після "неприйнятної" поведінки. Про це пише Mirror. Їхня історія кохання почалася…

52 хв. ago