Стосується ухилянтів: штрафи від ТЦК заберуть з рахунків примусово — пояснення Мін’юсту

Міністерство юстиції України пояснило механізм стягнення штрафів, накладених Територіальними центрами комплектування (ТЦК) за ухилення від військових обов’язків. Якщо військовозобов’язаний не сплатить штраф добровільно, він може зіткнутися з виконавчими провадженнями та примусовим стягненням коштів з його банківських рахунків.

Як зазначають у Мін’юсті, розмір штрафу коливається від 17 000 грн до 25 500 грн. Якщо порушник відмовиться добровільно сплатити накладену суму, постанова ТЦК про штраф передається до державної виконавчої служби (ДВС) для примусового стягнення. Виконання такого рішення здійснюється за місцем проживання, роботи або знаходження майна порушника.

Масове вручення повісток

За прогнозами уряду, до кінця 2024 року буде розіслано близько 900 тисяч повісток. За новими правилами, після того як повістку повернуть неврученою, ТЦК може автоматично накласти штраф за ухилення. Це означає, що багато з цих штрафів можуть бути винесені заочно, без прямого контакту з військовозобов’язаними.

Як стягуватимуть штрафи?

Штраф, який не сплачено добровільно, стає підставою для виконавчого провадження. Це провадження відкривається органами ДВС, що мають право накладати арешт на майно та рахунки порушників. Списання коштів з банківських рахунків відбувається автоматично після винесення відповідної постанови про арешт. Якщо ж у боржника немає достатніх коштів, стягнення може бути накладене на інше його майно.

Проте варто зазначити, що, згідно з чинним законодавством, якщо сума боргу не перевищує 160 тисяч грн (еквівалент 20 мінімальних зарплат), єдине житло боржника не підлягає арешту.

Примусовий арешт майна

Якщо сума штрафу та супутні витрати виконавчого провадження перевищують вказану межу, ДВС може накласти арешт на будь-яке інше майно боржника, окрім майна, яке заборонено законом до вилучення. Це стосується банківських рахунків, транспортних засобів, нерухомості та навіть електронних грошей.

У випадку, якщо боржник не сплатив штраф добровільно, йому загрожують не лише фінансові санкції, але й можливість втратити частину свого майна.

Романчук Микола

Recent Posts

Google підключає ШІ до атомної енергії:  7 реакторів забезпечать потужність 500 МВт

Компанія Google зробила рішучий крок у напрямку енергетичної революції, оголосивши про підписання першої в світі…

5 хв. ago

Путін може вкрасти ціле покоління українських дітей через слабкість Заходу, — The Telegraph

Російська агресія проти України принесла неймовірні страждання українському народу, проте найбільш вразливою частиною населення стали…

11 хв. ago

Мобілізація з 21 року: комбриг Нацгвардії пояснив, чому це необхідно

Командир 13-ї бригади Нацгвардії «Хартія» полковник Ігор Оболєнський висловив пропозицію щодо зниження мобілізаційного віку до…

29 хв. ago

Зарплата нижча за мінімальну: у короля Чарльза III оголосили нову вакансію

У Віндзорському палаці відкрили вакансію хатньої робітниці, якій обіцяють зарплату, нижчу за мінімальну. Оголошення про…

37 хв. ago

Долар по 500? Хто підливає олію у вогнище девальвації

Економіст Віталій Шапран глибоко занепокоєний тенденціями, які впродовж останніх 12 місяців спостерігаються на валютному ринку…

40 хв. ago

До України сунуть заморозки: коли чекати та як зміниться погода цього тижня

Україну вже цього тижня очікує суттєве похолодання, коли в нічні години заморозки можуть бути помітні…

46 хв. ago