Пояси доведеться затягнути: як українці сплачуватимуть комунальні послуги взимку 2024

В Україні незабаром розпочнеться опалювальний сезон. Під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, який не стосується електроенергії, холодної води та інших тарифів на комуналку. Раніше ми вже розповідали, чи зможете ви отримати грошову допомогу на опалювальний сезон.

РБК-Україна розповідає, що буде з тарифами до весни. Варто зазначити, що згідно з ухваленим Верховною Радою законом в Україні заборонено встановлювати тарифи на газ для населення на рівні вищому, ніж діяв у лютому 2022 року.

Державна компанія “Нафтогаз України” постачає газ для 12,4 млн споживачів та утримує понад 98% ринку. Наразі ціна для населення складає 7,96 гривні за кубометр. Інші постачальники пропонують ціни від 7,70 до 10 гривень за кубометр.

Також діє мораторій на підвищення тарифів на гарячу воду та опалення. “Нафтогаз” також продає газ виробникам тепла для населення за ціною 7,42 гривні за кубометр.

“Національний банк прогнозує незмінність окремих тарифів на послуги ЖКГ (газ, опалення та постачання гарячої води) протягом 2024 року. Проте складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, зумовлять поступове коригування тарифів у наступних роках. “Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів”, — зазначають в НБУ.

Українська влада у Меморандумі з МВФ допускає поступове підвищення комунальних тарифів для населення. Це відбудеться, “як тільки дозволять умови”.

У вересні 2024 року за даними Держстату, в порівнянні з вереснем минулого року тарифи на комуналку зросли на 18,7%. Це значно вище, ніж загальна інфляція (8,6%).

Основним чинником стало підвищення тарифів на електроенергію на 63,6%. Серед інших зросли тарифи на утримання та ремонт житла — на 4,4%, на прибирання сміття — на 5,1% та послуги з управління багатоквартирними будинками — на 9,8%.

Нагадаємо, що минулого року уряд підвищив тариф на електроенергію для населення з 1 червня з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год. З 1 червня 2024 року тариф на електроенергію для населення в Україні зріс до 4,32 грн/кВт-год. Діючий тариф дійсний до 1 травня 2025 року.

Тариф на холодну воду залежить від політичних рішень керівництва України. НКРЕКП спочатку підвищила тарифи на водопостачання з 1 січня 2023 року у середньому на 10-30%. Але потім це рішення було скасовано, а проект постанови відправлений на доопрацювання. Рішення було ухвалено після втручання з боку Офісу президента.

НКРЕКП планувала ще у березні 2023 року включити до порядку денного питання щодо підвищення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Однак досі це рішення не ухвалено.

Стандартна дата початку опалювального сезону в Україні — 15 жовтня. Однак рішення про початок подачі тепла до будинків приймає місцева влада залежно від середньої температури повітря — 8 градусів протягом трьох днів з урахуванням прогнозу.

Романчук Микола

Recent Posts

Яка буде зима 2024: несподіваний прогноз синоптиків

За словами завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, кандидата географічних…

24 секунди ago

ВР вирішила покарати українців великими штрафами: відібрали можливість підготуватися до зими

Верховна Рада Україна схвалила встановлення нових штрафів за заготівлю деревини та очерету. Такими діями нардепи…

9 хв. ago

Щось пішло не так: військові КНДР, які мали воювати за РФ, тікають з фронту

Майже два десятки північнокорейських солдатів втекли зі своїх позицій у Брянській та Курській області поблизу…

11 хв. ago

Іноземні партнери України вимагають радикально знизити мобілізаційний вік

Іноземні партнери України роблять серйозний тиск на уряд, наполягаючи на зниженні мобілізаційного віку. Причина цього…

23 хв. ago

Лавров має коханку, Кирил – величезні статки, а Володін – гей – розслідування Проєкту

Найбільша фобія впливових людей у Росії — розкриття їхніх "скелетів у шафі" на широкий загал.…

31 хв. ago

Дешевше не буде: скільки доведеться заплатити за 100 доларів наприкінці 2024 року

Курс долара в Україні наприкінці 2024 року може досягти нової психологічної позначки. Економіст Олег Пендзин вважає,…

37 хв. ago