Нові штрафи за збирання грибів, ягід, горіхів та “підготовку” до зими: Рада ухвалила революційне рішення

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект № 9665, який посилює кримінальну та адміністративну відповідальність за незаконний обіг деревини.

Згідно із офіційною заявою парламенту, законопроект підтримали 242 депутати, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Законопроект суттєво посилює покарання за незаконне вирубування, пошкодження або знищення дерев та чагарників, які завдають істотної шкоди. Штрафи збільшено у п’ять разів і тепер становлять від 34 000 до 85 000 грн. Крім того, порушникам загрожує до трьох років обмеження чи позбавлення волі.

У разі повторного правопорушення або участі за попередньою змовою штрафи становитимуть від 85 000 до 170 000 грн. Суворіші покарання застосовуються до правопорушень на заповідних територіях, штрафи досягають 170 000 грн, а якщо дії призводять до тяжких наслідків, порушники можуть бути оштрафовані на суму від 255 000 до 425 000 грн.

Окреме становище стосується правопорушень, скоєних в умовах військового стану, та передбачає до 10 років позбавлення волі за незаконне вирубування лісу у такі періоди. Вперше закон також запроваджує штрафи за незаконну заготівлю тростини, порушникам загрожує штраф у розмірі від 34 000 до 85 000 грн.

Верховна Рада

Новий закон також змінює адміністративну відповідальність за пошкодження лісів чи молодих дерев. Наразі штрафи становлять від 3400 до 5500 грн для фізичних осіб та від 5100 до 10 200 грн для посадових осіб.

Крім того, встановлені штрафи за транспортування, зберігання або реалізацію деревини без документів, які б підтверджували її законне походження. Порушників буде оштрафовано на суму від 510 до 1020 грн, а посадові особи можуть зіткнутися зі штрафами до 5100 грн.

Законодавство також посилює покарання за несанкціоновану діяльність на землях лісового фонду, таку як випас худоби, сінокосіння, збирання фруктів, грибів, горіхів або ягід. Колишні штрафи у розмірі від 17 до 21 грн збільшені до 425–850 грн.

За словами авторів закону, ці зміни приводять екологічну політику України у відповідність до норм ЄС. У пояснювальній записці наголошується, що слабкі санкції та прогалини в чинних законах дозволили незаконній вирубці лісів залишитися одним із найпоширеніших екологічних правопорушень.

Романчук Микола

Recent Posts

Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати на війну: є декілька категорій

В Україні колишніх співробітників силових структур, які вже спокійно насолоджувалися своєю пенсією, можуть мобілізувати до…

1 хв. ago

Третина українських компаній може сховатися в тінь через нові податки

Коли український бізнес і так на межі виживання, держава вирішує підняти податки. Логічно? Не зовсім.…

19 хв. ago

Ненавидів “х**лів”: посадовець “Укренерго” “зливав” дані про наслідки обстрілів

В Україні викрили посадовця НЕК "Укренерго", який виправдовував воєнні злочини РФ. Деталями 16 жовтня поділилась пресслужба Служби безпеки…

31 хв. ago

Жінки пішли в наступ: у Закарпатті розтрощили бус ТЦК і закидали камінням

Закарпаття знову в центрі уваги, і цього разу не через мальовничі краєвиди. У селі Великі…

35 хв. ago

Випустили 8 куль: під Москвою ліквідували офіцера спецназу ГРУ, який повернувся з України

Що ж, війна повертається додому навіть для тих, хто її почав. Під Москвою вбили офіцера…

48 хв. ago

Верховна Рада має намір саджати українців за соціальні мережі

Верховна Рада України вирішила серйозно взятися за користувачів, які відчули себе "мисливцями" в мережі. До…

57 хв. ago