“Немає вже ким поповнювати”: у Раді пояснили причини масштабних “облав” ТЦК (відео)

Генеральний штаб ЗСУ, Міністерство оборони, військовослужбовці повинні більше розповідати українцям про реальну ситуацію з мобілізацією та про події на фронті. У такому випадку з’явиться розуміння, чому працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) провели серію рейдів на розважальних та торгівельних закладах. Причиною таких дій є продовження війни, яка не завершиться найближчим часом. Про своє ставлення до рейдів ТЦК та до “бусифікації” народний депутат та член комітет з нацбезпеки Олександр Федієнко розповів у ефірі “Радіо Свобода”.

Федієнко прокоментував публікацію у власному Telegram-каналі, у якій він припустив, що рейд ТЦК на концерті “Океану Ельзи” — це нагадування жителям столиці про те, що російсько-українська війна триває і “і натяку на завершення” він не бачить. Політик не може розповісти всіх деталей, які чує на засіданнях комітету з нацбезпеки та від військових. Однак, на його думку, громадяни мають отримувати більше інформації про реальну ситуацію на фронті і про нестачу бійців у підрозділах. З цієї точки зору ТЦК мають повне право проводити рейди: таким чином вони контактують з громадянами, які ухиляються від виконання обов’язків і досі не стали на військовий облік чи не оновили дані.

“У нас є проблема в тому, що немає вже ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт Океану Ельзи, сходити до ресторанів. Там треба поповнення, а поповнення не надходить”, — зауважив нардеп.

Політик наголосив, що ТЦК працюють відповідно до чинного законодавства і дії військкомів — це нагадування для громадян України. При цьому Федієнко не підтвердив, що відбувся “провал мобілізації”. З його слів, у ЗСУ є потреба “в доукомплектуванні”. Також нардеп запевнив, що категорично протестує проти “бусифікації” та інших порушень, які можливі при призові, наприклад, якщо є обмеження по стану здоров’я: закликав звертатись безпосередньо до нього і він допоможе розв’язати проблему.

Масові облави ТЦК — деталі

Зазначимо, починаючи з 12 жовтня, у ЗМІ та соцмережах з’явились повідомлення про рейди працівників терцентрів комплектування по місцях масового скупчення чоловіків. Один з таких рейдів відбувся під час концерту на честь 30-річчя гурту “Океан Ельзи”. На відео з місця подій бачимо людей у військовій формі, які перевіряють документи у громадян. На одному з відео — чоловік, який кричав та опирався під час спілкування та можливого затримання. Аналогічні події відбулись у Хмельницькому, Львові, Дніпрі, Черкасах, Кривому Розі, Одесі, у Броварах в Київській області, розповів Фокус. З’явилась також реакція обласних терцентрів комплектування: на сторінках Facebook вони інформували, що проводять заходи оповіщення та перевірку військових документів відповідно до закону України.

Романчук Микола

Recent Posts

Експерт роз’яснив “оподаткування пенсій” в Україні

Нещодавно в українських ЗМІ з'явилася неправдива інформація про оподаткування пенсій. Журналіст та експерт з пенсійного…

14 хв. ago

Лукашенко загадково зник

Прес-служба Лукашенка опублікувала загадкову новину про його розмову зі старшим сином. Повідомляється, що 14 жовтня…

24 хв. ago

Назвали причину, чому росіяни страчують українських полонених

На різних ділянках фронту фіксують випадки страти українських військовополонених росіянами. Це свідчить, що розстріли полонених…

33 хв. ago

Північна Корея підірвала міжкорейські дороги

Північна Корея підірвала ділянки міжкорейських доріг і залізничних ліній на своєму боці. Про це заявив Об'єднаний…

49 хв. ago

Трамп заявив, що Путін попереджав його про вторгнення в Україну

Кандидат на пост президента США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що «дуже добре ладнає з Путіним».…

1 годину ago

Україною шириться лихоманка Західного Нілу

Вірус лихоманки Західного Нілу розповсюджується Україною і становить серйозну загрозу. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я…

1 годину ago